Serviciul de Securitate al Ucrainei | Rusia vrea să revină la proiectul separatist „Basarabia”

  • 04 Aprilie 2018 12:35
Serviciul de Securitate al Ucrainei | Rusia vrea să revină la proiectul separatist „Basarabia”

Primul eșec al proiectului separatist în 2015 a provocat la Moscova o confruntare între clanurile Kremlinului, a declarat șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, informează agenția ucraineană UNIAN

Potrivit moldpres.md, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) deține informații despre încercările serviciilor rusești speciale de a reveni la proiectul separatist „Basarabia".

Potrivit agenției UNIAN, despre aceasta a declarat președintele SSU, Vasilii Hrytsak, la un briefing de la Odesa.

„În ultima perioadă am primit informații despre tentativele serviciilor rusești speciale de a reveni la problema Basarabiei", a spus el.

„Țineți minte că, în 2015, după două operațiuni militare desfășurate de noi, proiectul Basarabiei a eșuat. Apoi, din câte știm (nu mă tem să spun asta), la Moscova au existat neînțelegeri pe această temă între cele două clanuri care au supravegheat problema dată. Acum au revenit la acest subiect. Și, din câte știm, din nou problemele Basarabiei, problemele Moldovei în contextul Basarabiei - vor încerca concomitent să ațâțe situația în regiunea Odesa și în Moldova", a adăugat Gritsak.

Întrebat dacă aceasta se referă la Transnistria, Gritsak a răspuns: „Da, din moment ce există un contingent rusesc în Transnistria". „În Transnistria, în apropierea orașului Tiraspol, autoritățile rusești și cele așa-numitele transnistrene au refăcut pista de pe aerodrom, capabilă să preia toate tipurile de aeronave. Pentru noi, aceasta este, de asemenea, o aluzie", a adăugat președintele SSU.

Agenția UNIAN a scris că la 4 noiembrie 2016, președintele SSU, Vasilii Hrytsak, a declarat că a fost posibilă zădărnicirea planului de creare a așa-numitei "republici populare Basarabene", în urma a trei operațiuni desfășurate în regiunea Odessa.

Potrivit acestuia, curatorul proiectului Basarabia a fost consilierul șef al biroului președintelui rus pentru afaceri cu CSI, primul asistent adjunct al președintelui Federației Ruse, Vladislav Surkov Inal Ardzinba.

Totodată, Gritsak a spus că Ardzinba organizează întâlniri cu unii politicieni ucraineni.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău