Serviciile secrete din Rusia organizează proteste în Europa. Cum vor să influențeze opinia publică

  • 08 Mai 2023 12:36
Serviciile secrete din Rusia organizează proteste în Europa. Cum vor să influențeze opinia publică

Agenți ai serviciilor secrete din Rusia s-au infliltrat în rândul mulțimii, în timpul protestelor din Europa sau chiar au organizat demonstrații în mari orașe, scopul lor fiind să creeze un sentiment anti-ucrainean în Occident și să întârzie aderarea Suediei la NATO, arată o anchetă comună a mai multor publicații europene, informează Agerpres.

Ancheta comună făcută de Suddeutsche Zeitung, canalele de radiodifuziune germane NDR și WDR, cotidianul francez Le Monde, cel suedez Expressen și canalele scandinave DR (Danemarca), NRK (Norvegia) și SVT (Suedia) se bazează pe scurgeri de documente ce ar proveni din aparatul de securitate al Kremlinului.

Potrivit relatărilor, grupuri mici, organizate, simulează manifestații anti-turce într-un mare oraș european, de exemplu, dându-se drept ucraineni și protestând împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a produce online material de propagandă.

Aceasta ar avea se pare drept scop să fie creată impresia unei largi atitudini anti-islamice în Europa, care să aibă drept rezultat întârzierea accederii Suediei la NATO, o decizie care depinde acum doar de Turcia. Exemplele includ o demonstrație a unor pretinși membri ai comunității ucrainene la Paris, la începutul lui martie, care au protestat împotriva lui Erdogan cu saluturi naziste și cagule, și care au ironizat de asemenea victimele cutremurului devastator din 6 februarie.

Potrivit Suddeutsche Zeitung, Kremlinul nu a comentat asupra acestor acuzații atunci când a fost solicitat. Potrivit anchetei media, provocatorii care lucrează pentru Rusia s-ar fi infiltrat și printre manifestanții reali din mai multe orașe, care protestau față de lipsurile sistemului medical, reforma pensiilor și schimbările climatice. Aici, serviciile secrete au încercat să introducă tema sprijinului pentru Ucraina care ar afecta țările europene. Astfel, la Paris, la Haga, Bruxelles și Madrid, postere parțial identice au fost folosite de aceiași oameni, potrivit Suddeutsche Zeitung.

Fotografii cu acestea au fost postate pe internet și au generat impresia unui amplu sentiment anti-Ucraina. Distribuirea de material produs în acest fel pe Facebook, TikTok, Telegram sau YouTube a fost controlată majoritar de trei conturi din Sankt-Petersburg, mai arată ancheta.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău