Serviciile municipale au reluat transportarea deșeurilor din Chișinău la depozitul de lângă Bubuieci

  • 06 Iunie 2017 14:36
0%
00:00:00
00:00:00

Serviciile municipale au reluat transportarea deșeurilor din Chișinău la depozitul de lângă comuna Bubuieci, după o ședință la Guvern, unde s-a ajuns la o înțelegere cu locuitorii comunei.

Membrii unui grup de inițiativă și primarul de la Bubuieci au fost de acord ca gunoiul din municipiul Chișinău să mai fie transportat pe strada Uzinelor, în apropierea localității lor, încă timp de 30 de zile. În acest răstimp, Primăria Capitalei s-a angajat să identifice o soluție pentru această problemă, care durează deja de mai mult de 6 ani. 

După un nou boicot de 4 zile, locuitorii din Bubuieci s-au lăsat convinși de premierul Pavel Filip și au permis reluarea, începând de astăzi, a depozitării gunoiului din Chișinău lângă localitatea lor. 

„Prim-ministrul și-a luat asupra sa așa un termen și a spus că el o să controleze personal și a rugat ca să nu se joace cu termenul acesta Primăria orașului Chișinău. Vedem ce o să fie peste 30 de zile. Nu-i mult”, a declarat primarul comunei, Ion Șaranuț.

Locuitorii de la Bubuieci au mai blocat în luna martie drumul de acces spre depozit  și spun că nu vor ceda, în cazul în care autoritățile municipale, dar și cele guvernamentale, nu se vor ține de cuvânt. Tatiana Vișan, unul dintre membrii grupului de inițiativă afirmă că nu vor mai permite depozitarea după expirarea termenului de 30 de zile negociat.

„Municipiul Chișinău numai 4 zile a mirosit ceea ce mirosim noi din 2011. Vă dați seama, sunt deja ani de zile. E o catastrofă totală ce se întâmplă la mina ”Purcel”. Noi am crezut că autoritățile municipale o să soluționeze această problemă, dar nu s-a făcut nimic”, a declarat Tatiana Vișan.

Primăria municipiului Chișinău a dat asigurări, într-un comunicat de presă, că urmează să fie identificat un alt loc pentru evacuarea și depozitarea deșeurilor, fără să precizeze unde. De asemenea, nu se menționează nimic în legătură cu eventuale discuții cu locuitorii de la Țânțăreni, pentru reluarea transportării deșeurilor la depozitul de acolo. Solicitat de Radio Chișinău, șeful serviciului de presă al Primăriei, Vadim Brânzaniuc, a precizat numai că în decursul a 30 de zile va fi identificată o soluție.

Vice-primaru capitalei, Nistor Grozavu, a declarat ieri că la 16 iunie urmează să fie finalizată licitația pentru procurarea unei stații de epurare a deșeurilor de la Bubuieci și, totodată, vor fi efectuate lucrări de conservare și revitalizare a terenului unde sunt depozitate deșeurile.

Anterior, primăria Capitalei a realizat un studiu de fezabilitate care arăta că municipalitatea trebuie să ajungă la un acord cu autoritățile din satul Țânțăreni, pentru reabilitarea și redeschiderea gunoiștii din localitate, care nu mai este utilizată din 2011. Costul proiectului de reabilitare a gunoiștii de le Țânțăreni și de lichidare a depozitului de lângă Bubuieci ar fi de 23 de milioane de euro și implementarea ar dura 5-7 ani, după cum anunța anterior municipalitatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău