Serviciile de sănătate mintală sunt fragmentate, monitorizare

  • 11 Noiembrie 2021 15:06
Serviciile de sănătate mintală sunt fragmentate, monitorizare

Serviciile de sănătate mintală sunt fragmentate și lipsește un sistem de management al calității. Centrele comunitare de sănătate mintală sunt limitate în oferirea serviciilor în situații de tulburări mintale severe sau tulburări de comportament la copii și adolescenți. Potrivit managerilor și beneficiarilor centrelor respective, una dintre provocările domeniului sănătății mintale este lipsa activităților de reabilitare psiho-socială și integrare, create și susținute de autoritățile publice locale din comunitate. Constatările au fost prezentare de Veronica Vornicescu, coordonator de programe la Asociația obștească „SOS Autism”.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, susținute de Alianța organizațiilor pentru persoane cu dizabilități din Republica Moldova, Veronica Vornicescu, s-a referit la modul în care s-a implementat pe parcursul anului trecut Programul național privind sănătatea mintală pe anii 2017-2021. Printre provocări experta a menționat abordarea multidisciplinară limitată din cauza insuficienței cadrelor medicale și nemedicale în instituțiile medico-sanitare. Tot aici și lipsa de resurse financiare și a unor servicii de plasament temporar.

Experta a subliniat că este nevoie de o colaborare cu serviciile sociale. De exemplu, serviciile Locuința Protejată sau Casa Comunitară nu sunt dezvoltate în toate raioanele, pentru acoperirea beneficiarilor dezinstituționalizați. Și este necesitate mare în aceste servicii. O problemă semnalată de Veronica Vornicescu este insuficiența instrumentelor de colaborare între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și autoritățile publice locale. Expunând rezultatele monitorizării, ea a relatat că asistenții sociali au menționat că este necesar de creat servicii în dependență de nevoile beneficiarilor. „Aproape toate raioanele spun că întâmpină probleme cu lipsa serviciilor pentru persoane cu dizabilități mintale. Politica de dezinstituționalizare se ciocnește de lipsa serviciilor alternative dezvoltate ca locuință protejată și casă comunitară”, a menționat Veronica Vornicescu.

Pe perioada Programului au fost alocați 130 mln  lei spitalelor de psihiatrie și 25 mln de lei centrelor comunitare de sănătate mintală. Totuși, există nelămuriri în privința „datelor cu privire la resursele financiare utilizate pentru acțiunile planificate”, a adăugat Veronica Vornicescu.

Alianța organizațiilor pentru persoane cu dizabilități cuprinde 53 de organizații ale societății civile care promovează și monitorizează respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Anual organizațiile membre ale alianței monitorizează gradul de implementare a politicilor publice pentru incluziunea socială. Proiectul este susținut de Ambasada Suediei și face parte din cadrul unui program implementat de către Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Centrul Parteneriate pentru Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău