Serviciile de informații rusești lucrează intens la discreditarea calității vaccinurilor anti-COVID 19 produse de statele occidentale, potrivit raportului Global Engagement Center

  • 13 Martie 2021 13:25
Serviciile de informații rusești lucrează intens la discreditarea calității vaccinurilor anti-COVID 19 produse de statele occidentale, potrivit raportului Global Engagement Center

Statele Unite au acuzat agențiile de informații rusești că au răspândit dezinformări cu privire la vaccinurile anit-covid produse de statele occidentale, în încercarea de a submina încrederea oamenilor în calitatea acestora și în siguranța lor la adresa sănătății, a informat săptămâna trecută The Wall Street Journal, citand un raport al Global Engagement Center, transmite defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, Global Engagement Center – parte a Departamentului de Stat al SUA – care monitorizează campaniile de dezinformare îndreptate împotriva Statelor Unite, a precizat pentru The Wall Street Journal că patru site-uri web de știri –  despre care se susține că sunt asociate cu serviciile de informații rusești – au publicat articole care pun sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor anti-COVID 19, exploatând temerile oamenilor cu privire la efectele secundare ale acestor vaccinuri.

The Wall Street Journal precizează că site-urile web pun accentul pe știrile din presa internațională care fac o imagine negativă asupra campaniilor de vaccinare, fără a furniza și informațiile despre siguranța și eficacitatea acestora.

Vaccinurile produse de companiile farma din statele occidentale au fost aprobate după studii riguroase care au demonstrat o eficacitate de peste 60%, iar în două din cele trei cazuri, peste 90%. 

Vaccinurile anti-COVID 19, produse în statele occidentale, concurează cu Sputnik V, fapt ce determină Global Engagement Center să creadă că acesta este unul dintre motivele care determină serviciile de informații rusești să poarte o campanie de dezinformare și discreditare împotriva calității acestora.

Site-urile identificate de Global Engagement Center sunt: New Eastern Outlook și Oriental Review, despre care spune că sunt gestionate de Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) și News Front, despre care se susține că este condus de Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia. Redacția site-ului News Front are sediul în Crimeea, peninsula ocupa de Armata rusă în 2014.

Al patrulea site web de știri, Rebel Inside, este controlat de GRU, agenția de informații militare a Armatei Rue, potrivit Global Engagement Center. 

Site-urile sunt de nișă, fără un număr prea mare de cititori. New Eastern Outlook și Oriental Review se concentrează să transmită informații către publicul din Orientul Mijlociu, Asia și Africa. 

Companiile de socializare din SUA au eliminat conturile afiliate celor patru site-uri web de știri, deși unele conturi care nu sunt în limba engleză au rămas încă active.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că agențiile de informații rusești răspândesc dezinformarea cu privire la vaccinurile anti-COIVD 19 produse în statele occidentale și a declarat că Statele Unite încearcă să dea vina pe Rusia pentru că la nivel internațional exista o dezbatere cu privire la cât de eficiente sunt acestea împotriva coronavirusului.

Statele Unite au acuzat multă vreme Rusia că poartă campanii de dezinformare pe probleme medicale și nu din anul 2020, ci din perioada Războiului Rece. 

Operațiunea INFEKTION a fost denumirea populară dată unei campanii de dezinformare desfășurată de KGB în anii 1980 pentru a ’’planta’’ și răspândi ideea că Statele Unite au inventat HIV / SIDA ca parte a unui proiect de cercetare a armelor biologice desfășurat la Fort Detrick, Maryland.

Vaccinul Pfizer a fost principala țintă a campaniei rusești, potrivit unui raport din 8 martie al Alliance for Security Democracy, o inițiativă nepartizană care studiază dezinformarea guvernelor autocratice.

„Accentul pus pe denigrarea Pfizer se datorează probabil statutului său de prim vaccin, pe lângă Sputnik V, care a fost utilizat pentru imunizarea în masă, rezultând o amenințare potențială mai mare pentru dominanța pieței de către Sputnik”, se arată în raportul emis de Alliance for Security Democracy, potrivit Radio Europa Liberă.

AFP a raportat că, într-o evaluare care i-a fost furnizată anul trecut, Global Engagement Center a spus că mii de conturi de social media legate de Rusia au derulat o campanie coordonată pentru a submina narațiunile oficiale despre COVID-19.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău