Serviciile de informații americane estimează că al-Qaeda va lovi din nou în maximum doi ani

  • 15 Septembrie 2021 12:53
Serviciile de informații americane estimează că al-Qaeda va lovi din nou în maximum doi ani

Înfrângerea guvernului afgan susținut de americani a crescut pericolul ca gruparea teroristă al-Qaeda să se reorganizeze rapid și să lanseze foarte repede un atac asupra Statelor Unite, potrivit serviciilor de informații americane CIA și DIA, informează defenseromania.ro.

"Evaluarea actuală este că, într-un interval de unu la doi ani, al-Qaeda va reuși să-și dezvolte capacitatea cel puțin la un nivel suficient pentru a ne amenința patria", a declarat general locotenent Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare (DIA), potrivit sursei citate.

Retragerea haotică a trupelor americane și aliate din Afganistan în fața unei ofensive fulgerătoare a talibanilor a redus capacitatea militarilor și a agențiilor de informații de a monitoriza teroriștii din Afganistan. Generalul Berrier a declarat că agenția sa caută modalități de a recâștiga accesul în Afganistan și chiar „acordă prioritate acestui efort”.

La rândul său, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a confirmat că amenințarea al-Qaeda este în crește și estimează că grupul va fi capabil de noi atacuri în câțiva ani. "Începem deja să observăm indicii ale unei potențiale mișcări în Afganistan a grupării al-Qaeda", a mai declarat Cohen. „Dar sunt primele zile și vom urmări foarte atent acest lucru.”

De asemenea, Cohen a atenționat că atacurile teroriste ar putea avea loc chiar în acest interval de timp, de către ramura afgană a grupării Statul Islamic cunoscută sub numele de Khorasan.

Pozițiile celor doi oficiali din domeniul informațiilor sunt exprimate la scurt timp după declarațiile publice făcute pe această temă de către Michael Morell, fost director al CIA în două rânduri. „Cred că talibanii vor oferi al-Qaedei un refugiu sigur, și mai cred că al-Qaeda intenționează să-și construiască din nou capacitatea, astfel încât să ne poată ataca aici, acasă”, a declarat Morell pe 7 septembrie.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău