Servicii gratuite oferite jurnaliștilor în Parlamentul European

  • 17 Iunie 2015 16:49
Servicii gratuite oferite jurnaliștilor în Parlamentul European

Libertatea de presei este una din libertățile fundamentale ale Uniunii Europene.

Instituțiile europene pun la dispoziția tuturor jurnaliștilor acreditați la Bruxelles, în mod gratuit,  o serie de facilități pentru ca aceștia să poată realiza emisiuni, interviuri și alte produse media pentru instituțiile de care aparțin. 

Printre acestea se numără studiouri pentru realizarea emisiunilor radio și tv, cu echipe tehnice, dar și centre pentru presă, dotate cu internet și telefon gratuit, astfel încât jurnalistul să se poată documenta și scrie materialul.

Reporterul Radio Chișinău, Ina Guțu, a vizitat Parlamentul European și relatează:

Orice jurnalist ajuns la Bruxelles, și care și-a obținut în prealabil acreditarea pentru Parlamentul European, poate realiza din interiorul instituției, emisiuni, interviuri în direct sau înregistrate, reportaje, toate în mod gratuit. Rezervarea studiourilor se poate face fie la telefon, fie printr-un e-mail.

Rezervări studiouri radio și TV, Bruxelles: [email protected]

                                                                           [email protected]

                                                                           TEL: +32 2 284 20 10

Iar condiția principală este ca produsele media realizate în interiorul Parlamentului să aibă tematică europeană.


Studiourile, la care jurnaliștii cu invitații lor au acces, sunt echipate cu platouri de filmare și înregistrare reale sau virtuale. De asemenea, este disponibil și un platou pentru transmisii, declarații și interviuri în direct.

Tot în interiorul Parlamentului European, există și un centru de presă cu peste 200 de locuri special dotate, unde jurnaliștii își pot lucra materialele.

Șefa serviciului de presă a Serviciului Audiovizual al Parlamentului European, Constanze Beckerhoff:

”Odată ce ai obținut accesul în Parlamentul European, poți veni, ocupa un loc în centrul de presă și să începi să lucrezi la materiale. Poți folosi telefonul, cu care este dotat fiecare masă de lucru, gratuit pentru apelurile în Belgia, accesa gratuit internetul. Poți veni cu propriul laptop, sau te poți folosi de calculatoarele noastre. Sala a fost arhiplină în noaptea alegerilor noului parlament, și a trebuit să mai aducem scaune pentru jurnaliști, dar sunt și zile, când nu sunt evenimente. Punem la dispoziție o arhivă mare de poze și materiale video utile, chiar și pentru cei din Republica Moldova.”

Lângă centrul de presă pentru jurnaliști este situată și sala pentru conferințele de presă, care dispune de peste 160 de locuri, dotate cu căști cu traducere simultană în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, și microfon de unde fiecare jurnalist poate să adreseze vorbitorilor întrebările pe subiectul pus în discuție.



Potrivit datelor oferite de serviciul de presă al Parlamentului European, la cele trei instituții europene, Parlament, Consiliu, Comisie, sunt acreditați permanent aproximativ o mie de jurnaliști. Cei mai mulți din Belgia, Franța și Marea Britanie. Republica Moldova nu are nici un jurnalist acreditat permanent la Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău