Sergiu Tofilat: Există tangențe între frauda bancară și laundromatului rusesc

  • 04 Iulie 2019 08:02
Sergiu Tofilat: Există tangențe între frauda bancară și laundromatului rusesc

Expertul comunității „WatchDog” Sergiu Tofilat spune că există două tangențe între frauda bancară care s-a produs în Republica Moldova și laundromatul rusesc. Potrivit lui, tangențele se referă la modificările de legislație pentru a facilita schemele respective și inacțiunea instituțiilor de stat. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Important” de la postul TVC21, transmite IPN.

Potrivit lui, de prevenirea schemei laundromatului erau responsabile Procuratura și Centrul Național Anticorupție. Aceasta pentru că s-a operat cu tranzacții fictive garantate de cetățeni din Republica Moldova. Pe când, în schema miliardului cea mai mare responsabilitate o poartă Banca Națională pentru că avea multe instrumente să prevină această fraudă, spune expertul.

În cazul laundromatului existau datorii fictive care erau stinse prin ordonanțe ale instanțelor judecătorești, iar în cazul fraudei bancare a fost vorba de credite fictive și activități economice fictive.

Expertul spune că în cazul furtului miliardului erau acordate credite neperformante unor companii fondate cu puțin timp înainte de a cere aceste credite. În acest caz, Banca Națională trebuia să-și dea seama că era vorba despre credite neperformante și să intervină.

Despre laundromatul rusesc, Sergiu Tofilat spune că se vor afla mai multe informații când se va ajunge la examinarea materialelor din dosar. „Ceea ce vedem pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că aici trebuie să ne preocupe, noi vedem că nimeni nu a fost sancționat. Da, au fost transmise în instanță dosarele pe judecătorii implicați, dar nu sunt ei responsabili de organizarea a tot ce s-a întâmplat cu această schemă”, a spus el.

Recent, „WatchDog” a publicat un studiu potrivit căreia pe parcursul anilor 2010-2014 circa 70 miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false. Fondurile „curățate” au fost transferate în continuare către un grup de societăți de tip off-shore care au conturi în băncile occidentale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
23
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
19
Fri
21

Curs oficial BNM 09 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău