Sergiu Tofilat: „Șeful Moldovagaz știe foarte bine că Energocom cumpără gaz pentru toată iarna, și nu ne va trebui gaz de la Gazprom”

  • 22 Septembrie 2023 13:49
Sergiu Tofilat: „Șeful Moldovagaz știe foarte bine că Energocom cumpără gaz pentru toată iarna, și nu ne va trebui gaz de la Gazprom”

Decizia șefului Moldovagaz, Vadim Ceban,  de a solicita mai mult gaz în 2024 de la Gazprom pentru partea dreaptă a Nistrului fără acord sau consultări cu Ministerul Energiei este criticată de expertul Sergiu Tofilat membru al Consiliului de Observatori al societății pe acțiuni. El susține că în cazul în care vor veni de la Gazprom volume de gaze care nu vor fi ulterior cumpărate, Moldovagaz va trebui să plătească penalități. Sergiu Tofialt îl acuză pe Vadim Ceban că ar reprezenta mai degrabă interesele concernului rus Gazprom decât cele ale Moldovagaz și nu exclude, că ar putea cere demisia acestuia în ședință de guven. Sergiu Tofilat a comentat și reacția șefului Moldovagaz care a declarat ieri într-o conferință de presă că nu recunoaște rezultatele auditului, transmite Radio Chișinău.

Potrivit contractului, până la 1 septembrie Gazprom și Moldovagaz trebuie să coordoneze volumele de gaze care ar urma să fie livrate Rep. Moldova pentru următoarele 12 luni, susține expertul în energie Sergiu Tofilat, delegat din partea societății civile în Consiliul de Observatori al Moldovagaz. El spune că șeful Moldovagaz ar fi trebuit să se consulte cu autoritățile de la Chișinău înainte de a solicita aceste volume de la concernul rus.

El știe foarte bine că Energocom  cumpără gaz pentru toată iarna, și nou nu ne va trebui gaz de la Gazprom. În caz că el a solicitat volume suplimentare de la Gazprom, și pentru malul drept, și noi nu le vom lua, Moldovagaz va trebui să plătească penalități, 8% din costul gazului. Întrebarea mea față de Ceban: el, manager, care trebuie să apere interesele companiei, trebuia să ceară de la Guvern informația privind volumele a fi solicitate de la Gazprom”, a declarat Sergiu Tofilat.

Totodată Sergiu Tofilat se arată nedumerit că Vadim Ceban nu a vorbit despre încălcările comise de concernul rus Gazprom sau despre fraudele de la Moldovagaz, care au condus la majorarea artificială și nejustificată a datoriei.

”Vorbim de oficiul în care s-a investit 500 de milioane de lei, despre hotărârile ANRE di 2012 când Moldovatransgaz cumpăra contoare, țevi prin firme off sore și au fost furate peste 20 de milioane de dolari. Acest lucru contribuind de asemenea la creșterea datoriei la gaz. Nu a menționat niciun cuvânt despre încălcările Gazpromului. A spus doar ceea ce convine părții rusești”, a spus Sergiu Tofilat. 

Și jurnalistul Economic Ion Preașcă susține că declarațiile șefului Moldovagaz prezintă, deși voalat mai degrabă poziția acționarului Gazprom, decât cea a Guvernului de la Chișinău.

”Auditul, pentru a fi obligatoriu pentru conducerea Moldovagaz, trebuie să fie aprobat de Consiliul de Observatori al companiei, acționarii Gazpromului și ai Guvernului. Așa interpretez eu declarațiile lui Vadim Ceban. El se conduce de statutul și deciziile companiei, dar și de legislația în domeniu. Șeful Moldovagaz a expus parcă poziția Gazpromului, acționar majoritar, indirect care tot nu recunoaște acest audit. Vadim Ceban a spus ceva mai voalat că auditul nu este obligatoriu pentru Moldovagaz”, a declarat  a precizat Ion Preașcă .

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat joi că raportul de audit privind datoriile față de concernul rus Gazprom realizat de două companii străine nu ar avea efecte juridice asupra activității companiei pe care o conduce. În opinia sa, raportul, care infirmă o datorie de peste 700 de milioane de dolari pretinsă de concernul rus, ar avea statut de recomandare doar pentru Guvernul de la Chișinău nu și pentru  Moldovagaz.

Vadim Ceban nu a venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile privind solicitarea către Gazprom, de furnizare a volumelor de gaze pentru următorul sezon rece fără consultarea autorităților de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău