Sergiu Pușcuța: 100% din impozitul persoanelor fizice vor merge către bugetele locale

  • 28 Noiembrie 2019 08:24
Sergiu Pușcuța: 100% din impozitul persoanelor fizice vor merge către bugetele locale

În ultimii ani, situația din Republica Moldova în domeniul finanțelor publice locale continue să evolueze și se întreprind acțiuni pentru sporirea proceselor de gestionare mai eficientă a mijloacelor publice. Despre aceasta a comunicat vicepremierul, Sergiu Pușcuța, ministrul al finanțelor, în cadrul întrevederii cu raportorii Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei ce au întreprins o vizită de post-monitorizare la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova, Sergiu Pușcuța a apreciat drept o realizare faptul că în ultimii ani s-a schimbat modul de formare a bugetelor locale, ce urmărește consolidarea autonomiei financiare a autorităților locale. În consecință , nu mai există raporturi financiare de subordonare între unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi și doi. De asemenea, a fost minimalizată posibilitatea implicării factorului politic în efectuarea transferurilor de la bugetul de stat pentru cele locale.

Ministrul a afirmat că pentru instituția pe care o conduce, dar și pentru autoritățile locale, rămâne a fi o provocare identificarea formulei corecte și echidistante la capitolul includerea în transferurile cu destinație generală din bugetul de stat către bugetele locale a cheltuielilor necesare întreținerii și dezvoltării infrastructurii drumurilor locale.

O altă provocare este punerea în aplicare a noii legi cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, conform căreia, la nivel local, la capitolul salarizare, cheltuielile au crescut cu 1,6 miliarde de lei. Astfel, autoritățile caută soluții financiare pentru a reuși să acopere cheltuielile pentru funcționarea instituțiilor finanțate din bugetele locale. Ministrul a mai afirmat că o provocare pentru întreaga țară este necesitatea de a fortifica autonomia locală financiară, de a respecta principiul entității fiscale, iar povara fiscală asupra mediului de afaceri să fie una corect amplasată și să nu creeze condiții de concurență neloială în mediul de afaceri.

Potrivit lui Sergiu Pușcuța, pentru anul 2020 s-a făcut încă un pas important în scopul sporirii autonomiei financiare locale, fiind preconizat că deja 100% din impozitul pe venit al persoanelor fizice vor fi direcționate către bugetele locale. Totodată, s-a stabilit că 10% din impozitul pe venit al persoanelor juridice, din activitatea de întreprinzător, de asemenea, să fie repartizate bugetelor locale. Ministrul finanțelor a mai opinat că procesul de descentralizare, de fortificare a autonomiei locale este unul continuu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău