Sergiu Prodan: Sistemul cultural moștenit trebuie schimbat pentru că este unul rigid, iar reorganizările sunt iminente

  • 24 Ianuarie 2023 19:25
Sergiu Prodan: Sistemul cultural moștenit trebuie schimbat pentru că este unul rigid, iar reorganizările sunt iminente

Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural material și imaterial, schimbarea sistemului de finanțare a instituțiilor culturale, crearea Fondului Cultural, dezvoltarea turismului, sunt câteva dintre acțiunile Ministerului Culturii pentru anul 2023, discutate astăzi în cadrul unor consultări publice, scrie Radio Chișinău.

Sistemul cultural moștenit trebuie schimbat pentru că este unul rigid, iar reorganizările sunt iminente, a declarat ministrul Culturii Sergiu Prodan în timpul consultărilor publice. El a sus că de aceasta va depinde și elaborarea strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030. Una dintre cele mai importante schimbări va ține de sistemul de finanțare a teatrelor și organizațiilor concertistice, a anunțat ministrul Sergiu Prodan. De asemenea, Ministerul Culturii vrea să creeze un nou mecanism de susținere financiară a sectorului independent și privat – Fondul Culturii:

 „În acest sens demult se vorbește de Fondul Culturii, și aici fac o paralelă cu fondul cinematografiei, pentru că aceste două fonduri sunt mecanismele de finanțare, care în toate țările civilizate, funcționează și noi trebuie să creăm aceste mecanisme de finanțare” , a spus Sergiu Prodan.

Un potențial de dezvoltare îl reprezintă industriile creative din Rep. Moldova  a declarat secretarul de stat, Andrei Chistol: „Noi vedem un potențial mare în aceste industrii din perspectiva persoanelor care activează în domeniul industriei creative, să vedem unde ar trebui să intervenim ca ele să fie mult mai susținute și mai prezente nu doar pe piața internă, dar și pe piața externă. Pentru că în ultimii ani am văzut o creștere foarte mare a serviciilor creative care sunt create aici în Rep. Moldova, și sunt exportate în afara țării. De aceea noi trebuie să vedem aici și valoarea adăugată a fiecărei industrii în parte”.

Protejarea patrimoniului cultural imaterial și material constituie una din prioritățile politicilor culturale, a declarat șefa Direcției Patrimoniu, Svetlana Pociumban: „Prin acest proiect ne propunem modificarea sistemului de protejare a patrimoniului cultural, un proiect foarte ambițios și dificil de realizat pentru că este un proiect interdisciplinar, un proiect ce include reformarea altor acte normative pe alte domenii, nu doar strict cele coordonate de Ministerul Culturii”.

Pe domeniul turismului, urmează să fie creat Oficiul Național al Turismului pentru promovarea țării ca destinație turistică pe plan extern, dar și diversificarea conexiunilor aeriene și atragerea companiilor low-cost, în scopul sporirii numărului de turiști.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău