Sergiu Litvinenco: Știu că Telegram nu este o platformă sigură de comunicare

  • 30 Noiembrie 2022 07:58
Sergiu Litvinenco: Știu că Telegram nu este o platformă sigură de comunicare

O minciună perfectă pusă la cale de serviciile secrete ale altor state, de care profită grupările criminale din Republica Moldova. Astfel comentează ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, scandalul scurgerilor de informații în care este implicat. Potrivit oficialului, discuțiile sunt parțial adevărate, însă majoritatea dintre ele sunt trunchiate, astfel denaturându-se complet sensul mesajului, notează IPN.

Ministrul Justiției spune că spargerea conturilor de Telegram și imixtiunea în viața privată a oamenilor sunt ilegalități sancționate conform Codului Penal. Oficialul se arată convins că scandalul scurgerilor de informații este dirijat din afara țării.

„Contul de Telegram a fost spart printr-o mare ilegalitate. Atunci când aduni o minciună, un adevăr și un semi-adevăr, iese minciuna perfectă. Sunt pus în situația de a comenta minciunile fabricate de unii neprieteni. Instituțiile statului trebuie să spună cine e implicat, avem organe de securitate, organe de urmărire penală. Cel mai probabil, sunt implicate și serviciile secrete ale altor state, care nu neapărat ne doresc binele. De aceste lucruri profită grupările oligarhice, criminale care își doresc destabilizarea situației pentru a scăpa de acele procese care sunt pe rol”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

Ministrul Sergiu Litvinenco spune că nu folosește Telegram în calitate de platformă de comunicare. De asemenea, potrivit oficialului, discuțiile despre pretinsa aranjare a concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție sunt denaturate.

„Pe Telergam eu am comunicat foarte puțin. De obicei, comunicăm prin sisteme mai sigure, cum ar fi Whatsapp, Signal, Viber. Eu mai primeam mesaje pe Telegram, dar știu că nu este un canal sigur, având în vedere istoria cu cine l-a creat. Cu membrii CSP avem un chat comun pe Signal și încă un chat cu tot aparatul CSP pe Viber, acolo are acces jumătate din secretariatul CSP. Cu referire la acel concurs, toată a lumea a văzut decizia CSP. Atât comisia de preselecție, cât și membrii CSP au dat câștig de cauză Veronicăi Dragalin și cred că aceasta este decizia corectă”, a mai spus ministrul Justiției.

Anterior, și directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a declarat că în spatele acțiunilor de spargere a conturilor de Telegram și publicare a conversațiilor personale par a fi serviciile speciale ale altor state. Potrivit șefului SIS, primii suspecți sunt reprezentanții Federației Ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău