Sergiu Litvinenco, despre ce spune legislația privind posibilitățile de demitere a procurorului general

  • 08 Iulie 2019 11:49
Sergiu Litvinenco, despre ce spune legislația privind posibilitățile de demitere a procurorului general

Juristul PAS, deputatul Sergiu Litvinenco a citat mai multe prevederi ale legislației privind cazurile în care ar putea fi demis procurorul general, Eduard Harunjen.

Astfel, Sergiu Litvinenco face referire la alineatul 1 din articolul 57 din Legea cu privire la Procuratură, Potrivit juristului, acesta prevede că procurorul general ar putea pleca din funcție în cazul în care s-ar constata și numi cel puțin un motiv pentru care acesta nu putea ajunge la conducerea Procuraturii Generale. Un alt alineat din același articol spune că încetarea mandatului de procuror general se constată prin decretul președintelui. 

Astfel, potrivit lui Sergiu Litvinenco, există cel puțin două motive pentru care Eduard Harunjen nu putea fi numit în funcția de procuror general. Articolul 17 din Legea cu privire la Procuratură spune că „pentru funcția de Procuror General poate candida persoana care în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor”. Prin urmare, juristul constată că Eduard Harunjen a fost, în calitate de procuror general interimar, membru al CSP din 26 februarie 2016 și, astfel, nu era eligibil pentru funcția de procuror general.

De asemenea, Sergiu Litvinenco mai spune că legea prevede că „procurorii aleși în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor se detașează din funcție pe durata exercitării mandatului”. Totuși, juristul susține că membrii CSP care au organizat concursul pentru selectarea lui Eduard Harunjen nu au fost detașați din funcțiile deținute. 

„La acel moment, CSP includea 6 membri care dețineau concomitent și funcții în cadrul organelor procuraturii (Mircea Roșioru, Ruslan Popov, Viorel Tureac, Remus Moroz, Vasile Stoinov și Eduard Mașnic), ei fiind de fapt subordonați de linie ierarhică lui Harunjen”, menționează Litvinenco. 

„Precum am menționat, constatarea încetării de drept a mandatului lui Harunjen pentru motivul că acesta nu putea fi numit în funcția de Procuror General este apanajul Președintelui Republicii Moldova. (...) Odată ce va fi emis Decretul Președintelui, Harunjen este plecat din funcția de Procuror general. Și totul este constituțional, legal și, cel mai important, corect și ”pe merit” - ultima și cea mai importantă redută a lui Plahotniuc este plecată din instituțiile acestui stat”, a mai menționat Litvinenco. 

Amintim că Parlamentul se întruneștte mâine în ședință în vederea inițierii procedurii de demitere a procurorului general, Eduard Harunjen. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,12 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău