Sergiu Litvinenco: Curățarea sistemului de justiție va fi activitatea de bază a Ministerului de Justiție în 2023

  • 19 Ianuarie 2023 12:55
Sergiu Litvinenco: Curățarea sistemului de justiție va fi activitatea de bază a Ministerului de Justiție în 2023

Curățarea sistemului de justiție va fi activitatea de bază a Ministerului de Justiție în 2023. Declarația aparține ministrului Sergiu Litvinenco și a fost făcută în cadrul consultărilor organizate pe marginea Planului de acțiuni pentru acest an. Astfel, potrivit lui, până la finele anului, Rep. Moldova va avea noi componențe la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), transmite Radio Chișinău.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în acest an, activitatea de bază a instituției pe care o conduce va fi curățarea sistemului de justiție. El s-a referit în acest sens la  finalizarea exercițiului de prevetting, în urma căruia, până la finele anului, urmează a fi reconfigurate componențele CSM, CSP și CSJ.

„Când vezi acrobațiile, deja constante, a sistemului judecătoresc, când vezi cât de refractar la modernizare este sistemul judecătoresc, îți dai seama că procesul de evaluare extraordinare externă este unica soluție  pentru a putea curăța acest sistem. Acest proces va avea loc indiferent de câte îngrijorări vor formula cei care nicidecum nu doresc reformarea și asanarea aceea ce a existat în cei 30 de ani de ani de independență”, a spus Sergiu Litvinenco.

Potrivit secretarei de stat de la Ministerul Justiției, Veronica Mihailov Moraru, în 2023 în sectorul justiției urmează să fie implementate peste 30 de acțiuni, inclusiv pe domeniul anticorupție și integrității. Astfel, în acest domeniu urmează să se facă o delimitare clară a competențelor Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție vizând investigarea corupției la nivel înalt și să se perfecționeze cadrul normativ privind avertizorii de integritate în corespundere cu legislația Uniunii Europene.

Pe domeniul drepturile omului – urmează a fi definitivat  - Aprobarea noii Legi cu privire la protecția datelor cu caracter personal, Elaborarea și aprobarea noii Legi cu privire la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal”, spune Veronica Mihailov Moraru.

Amintim că reforma justiției este una din principalele condiții impuse de Comisia Europeană, după acordarea statului de țară candidată.

Săptămâna trecută, în presă a apărut o referire la o schiță a raportului Comisiei Europene, care, potrivit jurnaliștilor, arată că R. Moldova rămâne în urma Ucrainei și Georgiei în ceea ce privește aplicarea politicilor europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău