Sergiu Litvinenco: Candidații la funcția de membru CSP și CSM pot depune dosarele până la 27 martie

  • 22 Martie 2022 08:18
Sergiu Litvinenco: Candidații la funcția de membru CSP și CSM pot depune dosarele până la 27 martie

Legea privind pre-vettingul candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii a fost publicată în Monitorul Oficial, iar acum urmează implementarea ei. Ministrul Justiției spune că au fost deja expediate solicitări către fracțiunile parlamentare pentru a-și delega membri în comisia de evaluare. De asemenea, premierul Natalia Gavrilița urmează, în scurt timp, să aprobe lista partenerilor de dezvoltare ai țării care își vor delega reprezentanți în comisia de pre-vetting, notează IPN.

Ministrul Justiției spune că prioritatea autorităților este acum implementarea legii privind pre-vettingul candidaților la funcția de membru CSM și CSP. Sergiu Litvinenco spune că prezența oamenilor integri și profesioniști în organele de autoadministrare din justiție va pune bazele unei veritabile reforme în acest domeniu.

„Legea a fost deja publicată, acum suntem în proces de implementare. Am solicitat doamnei prim-ministru să emită dispoziția cu privire la lista partenerilor de dezvoltare. Pe baza acestei dispoziții vor fi expediate adrese către partenerii de dezvoltare pentru ca să delege 6 membri în comisia de evaluare. Lista celor 6 membri va fi transmisă Parlamentului și Parlamentul va selecta 3 membri. De asemenea, am trimis demersuri către fracțiunile parlamentare care, la fel, vor delega 3 membri în total, conform principiului proporționalității”, a spus Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Sergiu Litivenco spune că lista partenerilor externi care-și vor delega reprezentanți în comisia de evaluare este una previzibilă, fiind vorba despre statele și instituțiile financiare internaționale care promovează independența justiției și consolidarea statului de drept.

„Sunt partenerii noștri care au susținut de-a lungul anilor reforma justiției, Ambasada SUA, Delegația Uniunii Europene, câteva ambasade care au dorit să semneze separat de Delegația UE, Banca Mondială. Data de 27 martie este termenul limită pentru ca judecătorii și procurorii să depună dosarele pentru a deveni candidați la funcția de membru CSM și CSP. Fac apel la toți oamenii integri să depună dosarele”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Potrivit legii, potențialii membri ai CSM și CSP sunt evaluați sub aspectul integrității financiare și etice de către o comisie de evaluare. Comisia de evaluare va fi formată din șase membri: trei membri naționali vor fi numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare și trei membri vor fi propuși de către partenerii de dezvoltare. Aceștia urmează să fie aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși. Legea are caracter limitat în timp și va avea efecte doar până la sfârșitul anului 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău