Sergiu Litvinenco a elaborat un proiect de modificare a Legii cu privire la CSM. Ce prevede acesta

  • 04 Februarie 2020 09:39
Sergiu Litvinenco a elaborat un proiect de modificare a Legii cu privire la CSM. Ce prevede acesta

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco a elaborat un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii care prevede o altă modalitate de selectare a membrilor CSM. Aceasta ar presupune ca membrii Consiliului din rândul profesorilor de drept titulari să fie selectați de o comisie specială apolitică și nu de Comisia juridică a Parlamentului.

El a motivat proiectul prin faptul că recent Comisia de la Veneția și-a prezentat avizul la proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM în care își exprimă îngrijorarea în privința procedurii de selectare și votare a membrilor, deoarece s-ar păstra riscul ca aceștia să poată fi controlați de majoritatea parlamentară.

Sergiu Litvinenco a amintit că deși Guvernul a cerut avizul Comisiei de la Veneția în privința acestui proiect, documentul a fost votat în grabă la sfârșitul lunii decembrie, iar la 31 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial. Amintim că aflat în vizită la Chișinău, la 20 decembrie, președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio s-a arătat deranjat de faptul că majoritatea parlamentară a votat proiectul respectiv de lege fără a aștepta avizul Comisiei de la Veneția pe care îl solicitase Guvernul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău