Sergiu Litvinenco: „Cetățenii Republicii Moldova trebuie și merită să aibă parte de justiție dreaptă”

  • 30 Septembrie 2022 15:59
Sergiu Litvinenco: „Cetățenii Republicii Moldova trebuie și merită să aibă parte de justiție dreaptă”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a participat astăzi la deschiderea Forumului Național „Instanțe Judecătorești Model”, în cadrul căruia au fost prezentate rezultatele obținute pe parcursul unui an de la lansare.

„Acum un an, am participat la lansarea proiectului „Instanțe Judecătorești Model” – un proiect ambițios, care a prins contur în două judecătorii, de la Bălți și Ungheni. Apreciez eforturile partenerilor de dezvoltare, în mod special ale Guvernului SUA prin Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), depuse pentru a dezvolta infrastructura instituțională în aceste două judecătorii, de a facilita accesul la justiție, de a transparentiza activitatea instanțelor de judecată, de a digitaliza serviciile și de a consolida conexiunea dintre justițiabili și instanță”, a spus Sergiu Litvinenco.

Ministrul Justiției a remarcat faptul că, pe lângă crearea condițiilor în instanțe, care să corespundă standardelor internaționale, în cadrul proiectului s-a pus accent și pe educația juridică a cetățenilor. Menținerea unui dialog continuu cu justițiabilii este un factor-cheie în îmbunătățirea actului de justiție, a interacțiunii dintre judecători, actori ai justiției și cetățeni.

„Dezvoltarea instituțiilor care să asigure o justiție echitabilă, eficientă și de calitate constituie un postulat central al statului de drept. Cetățenii Republicii Moldova trebuie și merită să aibă parte de justiție dreaptă, începând de la accesul în instanțele de judecată și mai ales cu calitatea actului de justiție, care trebuie să fie unul corect și bazat exclusiv pe lege”, a mai menționat Sergiu Litvinenco.

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” este o inițiativă realizată cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul își propune să susțină judecătoriile în realizarea și menținerea statutului de instanță-model și să sporească eficiența, performanța și calitatea serviciilor instanțelor, astfel încât să crească și satisfacția vizitatorilor instanțelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău