Serghei Șoigu avertizează că armele ofensive atrag SUA și NATO în conflictul din Ucraina

  • 07 Februarie 2023 19:57
Serghei Șoigu avertizează că armele ofensive atrag SUA și NATO în conflictul din Ucraina

Rusia a revendicat marți „succese” ale recentei sale ofensive în estul Ucrainei, într-un moment în care Kievul se așteaptă la un atac rusesc de amploare odată cu apropierea unui an de la declanșarea invaziei ruse.

Ucraina cere Occidentului să-și sporească și să-și accelereze ajutorul militar. În acest context, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a avertizat că livrările de arme ofensive occidentale către Ucraina antrenează din ce în ce mai mult SUA și NATO în conflict, ceea ce ar putea duce la o escaladare 'imprevizibilă',  transmite agerpres.ro.

„La ora actuală, luptele evoluează cu succes în zonele Bahmut și Vugledar”, a declarat Șoigu, potrivit unui comunicat publicat la finalul unei reuniuni cu înalți responsabili din armată și din ministerul său.

În acest sens, el a menționat cucerirea a șapte localități, între care Soledar, un orășel de lângă Bahmut, de unde forțele ucrainene s-au retras în ianuarie după lupte crâncene.

În același timp, Serghei Șoigu a avertizat Occidentul împotriva unei creșteri a ajutorului său militar pentru Ucraina, care ar putea 'conduce la un nivel imprevizibil de escaladare' a conflictului.

SUA și aliații lor încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil”, a afirmat ministrul rus, citat de agenția de presă rusă Interfax. „Pentru a face asta, au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând deschis Ucraina să captureze teritoriile noastre (...)”, a spus Șoigu, referindu-se probabil la regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia la sfârșitul lunii septembrie - Donețk și Lugansk (est), Zaporojie și Herson (sud).

Americanii și europenii au decis recent să trimită tancuri grele armatei ucrainene pentru ca ea să poată contracara ofensiva rusă și să-și pregătească propria ofensivă.

SUA au promis de asemenea arme cu o rază de acțiune de până la 150 km, pe care Kievul le cere pentru a putea lovi departe în spatele liniei frontului depozitele de muniții și liniile de aprovizionare rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut însă încă de sâmbătă că situația 'se complică' pe front, în special în zona orașului Bahmut, pe care promisese anterior să-l apere „cât de mult timp posibil”.

Armata rusă, sprijinită de mercenari ai grupului Wagner, încearcă din vară să cucerească Bahmut, oraș în mare parte distrus și unde cei doi beligeranți suferă pierderi grele.

Din ianuarie, armata rusă a preluat inițiativa pe teren și speră să poată lua cu asalt orașul sau să forțeze trupele ucrainene să se retragă.

Cucerirea acestui oraș ar urma să deschidă calea unei ofensive către Kramatorsk, principalul oraș din Donbas aflat sub control ucrainean.

Moscova este de asemenea în ofensivă în ultimele săptămâni la Vugledar, nord feroviar ce deservește sudul și estul Ucrainei.

Kievul a afirmat marți că ultimele 24 de ore au fost deosebit de sângeroase pentru trupele ruse, în timp ce Moscova aruncă în atacuri neîncetate zeci de mii de soldați și mercenari proaspăt mobilizați în estul Ucrainei.

Forțele ucrainene au anihilat în ultimele 24 de ore 1.030 de ocupanți ruși, au incendiat 14 tancuri și 28 de vehicule blindate, indică Statului Major ucrainean în buletinul său informativ de marți, citat de Ukrinform.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău