Serghei Lavrov: Problema „reunirii Crimeei cu Rusia" a fost închisă definitiv

  • 24 Aprilie 2019 09:10
Serghei Lavrov: Problema „reunirii Crimeei cu Rusia

Problema "reunirii Crimeei cu Rusia" a fost închisă definitiv și niciun fel de declarații ale SUA, UE sau NATO nu vor schimba această situație, a declarat marți ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, la prezentarea unei culegeri de documente din arhivele MAE rus, intitulată "Crimeea în dezvoltarea Rusiei: istorie, politică, diplomație", informează TASS.

"Problema privind reunirea Crimeei (cu Rusia) este închisă definitiv, place acest lucru cuiva sau nu. Niciun fel de declarații ale Washingtonului, UE sau NATO nu sunt în stare să schimbe această situație nici din punct de vedere juridic, nici din punct de vedere politic", a subliniat Lavrov.

Șeful diplomației ruse susține că în ultima vreme peninsula este vizitată în mod regulat de reprezentanți ai unor cercuri politice, de afaceri sau culturale din alte țări, inclusiv europene, și aceștia "pot vedea cu propriii lor ochi realitatea din Crimeea, se pot convinge de atașamentul ferm al locuitorilor Crimeei pentru alegerea făcută".

Potrivit lui Lavrov, într-o serie de state funcționează sau sunt în curs de înființare "cluburi ale prietenilor Crimeei". "MAE rus va continua să desfășoare o activitate politică și de informare în scopul explicării realităților legate de revenirea Crimeei în componența Rusiei. Vom contribui la întărirea relațiilor internaționale și economice externe ale peninsulei, în cadrul cursului de politică externă comun al țării", a spus el.

La 18 martie 2014, Vladimir Putin și liderii proruși ai Crimeei au semnat tratatul de "realipire" a acestei peninsule ucrainene la Rusia, la două zile după un referendum considerat ilegal de către comunitatea internațională. Denunțată ca o "anexare" de către Kiev și Occident, această decizie a adus Rusiei sancțiuni severe europene și americane la care ea a răspuns, introducând în special un embargo la produsele alimentare europene.

Moscova a anunțat în repetate rânduri după anexarea Crimeei, în 2014, că a întreprins diferite eforturi pentru consolidarea capacităților sale în peninsulă, inclusiv instalarea de sisteme defensive de rachete sol-aer S-400. La rândul lor, statele membre NATO au aprobat în luna aprilie un pachet de măsuri destinat consolidării prezenței Alianței în Marea Neagră, printr-o creștere a numărului de exerciții militare și monitorizarea situației în zonă.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit în martie anul acesta în Crimeea cu "prietenii" săi francezi, între care Thierry Mariani, candidat al Adunării Naționale (RN, fostul Front Național) al Marinei Le Pen la alegerile pentru Parlamentul European, cu ocazia festivităților dedicate împlinirii a cinci ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:4,1 m/s
Sat
22
Sun
21
Mon
22
Tue
23
Wed
24

Curs oficial BNM 05 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0546
USD 17.3920 -0.0487
RON 4.0272 -0.0103
UAH 0.6518 -0.0018
RUB 0.2515 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău