Serată de comemorare a regizorului și actorului Ion Ungureanu
-
19 Ianuarie 2018 13:35
Biblioteca Națională organizează o serată de comemorare a regizorului și actorului Ion Ungureanu, ministru al Culturii și Cultelor în perioada 1990-1994.
În cadrul evenimentului va fi prezentată cartea Drumul lung către noi înșine... - însemnările unui român basarabean, autor Ion Ungureanu, redactor Victoria Fedorenco, dr. în studiul artelor. De asemenea, va fi lansat un site dedicat omului de cultură - ion-ungureanu.com. Cu această ocazie vor răsuna și versuri de Mihai Eminescu și Grigore Vieru în lectura lui Ion Ungureanu.
Evenimentul va avea loc la ora 15.00, în Sala de Conferințe „Alexe Rău” a Bibliotecii Naționale.
Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci, Căușeni. După absolvirea școlii medii din Căușeni, face studii la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea de Filologie (1952-1955). În perioada 1955-1960 studiază la Școala teatrală „Boris Șciukin” (Moscova). Ulterior, a urmat și Cursurile superioare de regie de pe lângă Institutul de artă cinematografică „A.V. Lunacearski” din Moscova.
În 1960 revine la Chișinău și înființează împreună cu colegii săi Teatrul „Luceafărul”. A ocupat și funcția de director artistic al teatrului între anii 1964-1971. A promovat un repertoriu variat din dramaturgia clasică și cea contemporană. A tradus în română piese și a montat spectacole apreciate și peste hotare, a realizat o serie de spectacole interzise de autorități. Este acuzat de naționalism și silit să părăsească RSSM. Pleacă la Moscova, unde lucrează ca regizor și actor de teatru și film, predă arta actoricească la Școala Superioară de teatru „B. Șciukin”.
În anul 1989 revine în RSSM. A votat Declarația de Independență a Republicii Moldova. În calitate de ministru al Culturii și Cultelor a inițiat un șir de reforme, au fost deschise teatrele „Eugen Ionescu”, „Ginta Latină”, „Guguță”, „Satiricus”, a fost restaurat și redeschis Teatrul Național „Mihai Eminescu”, au fost inaugurate zeci de biblioteci de carte românească, au fost reparate și redeschise lăcașe de cult etc. A repus în centrul Chișinăului statuia lui Ștefan cel Mare. A publicat peste 400 de eseuri și articole.
Ion Ungureanu s-a stins din viață la 28 ianuarie 2017.