Separatiștii catalani ies în stradă înaintea negocierilor cu Madridul

  • 11 Septembrie 2021 09:41
Separatiștii catalani ies în stradă înaintea negocierilor cu Madridul

Mișcarea separatistă catalană dorește să arate sâmbătă că rămâne puternică coborând pe străzile Barcelonei, înainte de reluarea negocierilor cu Madridul săptămâna viitoare, notează AFP, citat de AGERPRES.

Cu sloganul "Să luptăm pentru a câștiga independența", această manifestație a fost convocată cu ocazia "Diada", sărbătoare a Cataloniei devenită de un deceniu scena unor imense defilări separatiste.

Ca în fiecare an, manifestația va începe fix la orele 17.14 (15.14 GMT), în comemorarea capturării Barcelonei la 11 septembrie 1714, în timpul Războiului de Succesiune din Spania de către trupele regelui spaniol Felipe al V-lea.

În timp ce Catalonia a fost în iulie epicentrul unui nou val de COVID-19 în Spania, situația sanitară continuă să se amelioreze. Interzicerea adunărilor cu mai mult de zece persoane a fost ridicată recent, dar organizatorii au recomandat purtarea măștii.

La apogeul mișcării separatiste, "Diada" a adunat până la 1,8 milioane de suporteri ai independenței la Barcelona în 2014, potrivit poliției orașului.

Și anul acesta, Jordi Cuixart, președintele asociației pentru independență Omnium Cultural, speră "să scoată în stradă sute de mii de persoane" pentru "a demonstra încă o dată că mișcarea noastră este mai vie decât oricând".

Dar de la eșecul tentativei de secesiune din 2017, deziluzia și diviziunile din cadrul mișcării au dus la o scădere a mobilizării. Astfel, în 2019, "Diada" a adunat doar 600.000 de manifestanți. Anul trecut, din cauza pandemiei, s-au putut reuni numai 60.000 de persoane.

Grațierea în iunie a celor nouă lideri separatiști condamnați la închisoare pentru rolul lor din 2017, printre care Jordi Cuixart, a făcut ca mișcarea de independență să piardă un element mobilizator.

Tentativa de secesiune a Cataloniei a fost una dintre cele mai grave crize trăite de Spania de la sfârșitul dictaturii lui Franco în 1975.

În pofida interdicției impuse de justiție, guvernul regional al lui Carles Puigdemont a organizat un referendum de autodeterminare care a fost urmat de o declarație de independență moartă în fașă.

Madridul a reacționat punând regiunea sub tutelă și arestându-i pe liderii separatiști care nu au reușit să fugă în străinătate ca Puigdemont.

Această "Diada" are loc înainte de reluarea prevăzută la sfârșitul săptămânii viitoare a negocierilor dintre guvernul de stânga al lui Pedro Sanchez și executivul regional separatist al lui Pere Aragones, al cărui partid ERC (Stânga Republicană a Cataloniei) este un aliat-cheie în parlamentul spaniol pentru guvernul minoritar al lui Sanchez.

Aceste discuții, care s-au ținut numai o singură dată, chiar înainte de începerea pandemiei, sunt menite să găsească o soluție la criza din Catalonia.

Foile de parcurs ale celor două partide sunt însă diametral opuse, Madridul respingând deja cele două revendicări-cheie ale separatiștilor, și anume un acord privind organizarea unui referendum de autodeterminare și amnistia totală a separatiștilor urmăriți penal pentru tentativa de secesiune din 2017.

Pentru a înrăutăți lucrurile, tensiunile au fost reaprinse săptămâna aceasta: guvernul central a anunțat că suspendă un controversat proiect de extindere a aeroportului din Barcelona, din cauza unei "pierderi a încrederii" în guvernul regional separatist. O decizie considerată drept "șantaj" de către Aragones, mai scrie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău