Separatiștii catalani Carles Puigdemont și Antoni Comin s-au acreditat pentru a-și ocupa locurile în Parlamentul European

  • 20 Decembrie 2019 15:40
Separatiștii catalani Carles Puigdemont și Antoni Comin s-au acreditat pentru a-și ocupa locurile în Parlamentul European

Parlamentul European i-a autorizat vineri pe liderii separatiști catalani Carles Puigdemont și Antoni Comin, aleși eurodeputați în urma scrutinului din luna mai, să se acrediteze provizoriu începând din ianuarie 2020, transmit AFP și Reuters, potrivit AGERPRES.

Formalitățile de acreditare vor fi finalizate în ianuarie, a indicat PE.

Cei doi eurodeputați le-au arătat vineri jurnaliștilor legitimațiile provizorii ce le-au fost eliberate.

'Este o zi de bucurie nu doar pentru noi, ci pentru toți oamenii care cred într-o Europă fondată pe voința cetățenilor', a declarat Carles Puigdemont.

'Este dovada că merită să te bați', a subliniat el. Partidul 'NV-A (naționalist flamand) ne-a ajutat mult, dar și membri ai altor familii politice', a adăugat el.

Puigdemont și Comin și-au anunțat intenția de a participa la sesiunea plenară de pe 13-16 ianuarie de la Strasbourg.

Ei au fost întâmpinați vineri la intrarea în sediul PE de la Bruxelles de eurodeputata belgiană Assita Kanko, membră a NV-A, partid care îi susține de când s-au refugiat în Belgia pentru a se sustrage procedurilor judiciare lansate în Spania împotriva lor în urma tentativei de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017.

Toate obstacolele menite să-i împiedice să-și ocupe locurile în PE au fost ridicate joi printr-o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a confirmat că aceștia beneficiau de imunitate din ziua alegerii lor, 26 mai.

CJUE a anulat vineri, cu câteva ore mai devreme, ordonanța care îi împiedicase să se înregistreze pentru a participa la sesiunea inaugurală a PE din 2 iulie și a intra în sediul instituției.
De decizia de joi a Curții europene ar trebui să beneficieze și cel de-al treilea lider separatist catalan ales în PE, Oriol Junqueras, aflat în prezent în închisoare în Spania, condamnat la 13 ani de detenție pentru nesupunere și deturnare de fonduri publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău