Senatul rus intenționează să discute anexarea teritoriilor ucrainene în 4 octombrie

  • 28 Septembrie 2022 08:41
Senatul rus intenționează să discute anexarea teritoriilor ucrainene în 4 octombrie

Consiliul Federației (Senatul rus) planifică să discute în 4 octombrie despre anexarea a patru teritorii ucrainene controlate de armata rusă, unde Moscova a organizat referendumuri privind integrarea lor în Rusia, potrivit unei declarații făcute marți de președinta Senatului, Valentina Matvienko, comunică Agerpres.

Anterior, o sursă parlamentară rusă anonimă indicase că oficializarea anexării celor patru teritorii ucrainene va avea loc cel mai probabil în 30 septembrie, dată la care este planificat și discursul președintelui Vladimir Putin către camerele reunite ale parlamentului rus.

„Consider că mâine, poimâine, adică în următoarele zile, rezultatele referendumurilor vor fi gata. Suntem pregătiți, deocamdată nu văd necesitatea de a organiza o reuniune extraordinară. Reuniunea planificată este pe 4 octombrie”, a declarat ea presei.

Matvienko a declarat că, la data respectivă, 'dacă totul se confirmă și totul merge bine, vom fi gata să discutăm' despre această chestiune.

„Vom respecta voința oamenilor din republicile populare Donețk și Lugansk și din regiunile Zaporojie și Herson. Dacă voința lor este de a face parte din Rusia, o vom sprijini”, a adăugat șefa Senatului rus.

Consiliul Dumei de Stat (camera inferioară), compus din liderii grupurilor parlamentare și care stabilește ordinea de zi a Dumei, se va reuni miercuri după sesiunea plenară, a declarat marți vicepreședintele camerei inferioare Aleksandr Jukov.

După încheierea referendumurilor din 23-27 septembrie în teritoriile ucrainene controlate de Rusia în estul și sudul țării, rezultatele preliminare ale autorităților proruse relevă un sprijin majoritar pentru anexare, așa cum era de așteptat, notează EFE.

Cu 16% și 14% din buletinele de vot numărate în autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk, 98,05% și, respectiv, 97,79% dintre alegători au votat în favoarea încorporării acestor teritorii în Rusia, relatează agenția de presă Interfax.

În regiunea Herson, cu 12% din voturi numărate, 97,47% au aprobat aderarea la Federația Rusă, în timp ce în regiunea vecină Zaporojie, cu 20% din buletine numărate, 98% au aprobat aderarea la Rusia.

Ucraina și practic întreaga comunitate internațională neagă orice legitimitate a acestor consultări, desfășurate în teritoriile controlate de armata rusă.

ONU, Uniunea Europeană, SUA, precum și multe alte țări au calificate drept ilegale aceste referendumuri, declarând că nu le vor recunoaște rezultatele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău