Senatul de la București a decis ca termenul de valabilitate al pașapoartelor românești să fie extins

  • 11 Aprilie 2018 13:57
Senatul de la București a decis ca termenul de valabilitate al pașapoartelor românești să fie extins

Senatul a adoptat în ședința plenului de miercuri proiectul de lege al Guvernului privind extinderea termenelor de valabilitate a pașapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani și de la 3 la 5 ani pentru cei cu vârste între 12 și 25 de ani.

Potrivit agerpres.ro, proiectul este menit să fluidizeze activitatea serviciilor de pașapoarte prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea documentelor.

Pentru eliberarea unui pașaport simplu temporar în termen de 3 zile trebuie să existe situații de urgență obiective, determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic. Această urgență va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a pașaportului simplu temporar.

Cei care nu doresc eliberarea unui pașaport simplu electronic pot solicita eliberarea unui pașaport simplu temporar care le va fi eliberat în intervalul în care se emite pașaportul simplu electronic.

Senatul a adoptat un amendament la propunerea legislativă care prevede că „exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulație în străinătate se suspendă când aceasta este inculpată într-o cauză penală și a fost dispusă, în condițiile Codului de procedură penală, instituirea unei măsuri preventive, cu impunerea după caz, a obligației de a nu părăsi o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviințarea prealabilă a acestuia".

Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău