Senatul american ajunge la un acord pentru ajutorul militar acordat Kievului în schimbul unei politici de migrație mai restrictive

  • 05 Februarie 08:51
Senatul american ajunge la un acord pentru ajutorul militar acordat Kievului în schimbul unei politici de migrație mai restrictive

Senatorii americani au ajuns duminică la un acord privind imigrația și ajutorul acordat Ucrainei, după luni de dezbateri aprige, dar președintele republican al Camerei Reprezentanților a promis imediat că va îngropa înțelegerea, în ciuda apelului lui Joe Biden de a fi „adoptată rapid”.

Potrivit G4Media.ro, acordul, care acoperă o finanțare totală de 118,3 miliarde de dolari, include un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Kievului în fața invaziei Rusiei și 14,1 miliarde de dolari pentru Israel.

De asemenea, include un buget de 20,2 miliarde de dolari pentru reformele politicii de migrație, dar mai ales restricții mai stricte asupra sistemului de procesare a cererilor de azil, cu un mecanism de frânare atunci când numărul persoanelor care trec frontiera depășește 5.000 pe săptămână.

„Am ajuns la un acord bipartizan privind securitatea națională care include cele mai dure și mai echitabile reforme în materie de migrație din ultimele decenii. Îl susțin cu tărie”, a afirmat Biden într-o declarație. Acesta trebuie să fie „adus pe biroul meu pentru a-l putea semna imediat ca lege”, a adăugat el.

Speranțe spulberate

Pentru a fi adoptat, acest pachet trebuie să fie aprobat de Senat, unde, teoretic, ar trebui să aibă sprijinul aleșilor din ambele partide, și apoi de Camera Reprezentanților. Aici lucrurile se complică.

Președintele acesteia, Mike Johnson, un loialist al lui Donald Trump, a spulberat speranțele lui Biden. „Acest proiect de lege este chiar mai rău decât ne așteptam și este departe de a pune capăt dezastrului de la frontieră creat de președinte”, a declarat el pe X.

Joe Biden îi îndemnase pe republicani, care controlează Camera Reprezentanților, să susțină acest acord bipartizan, în pofida apelului lui Trump, cel mai probabil viitorul său adversar la alegerile prezidențiale din noiembrie. „Dacă credeți, ca și mine, că trebuie să securizăm frontiera acum, a nu face nimic nu este o opțiune”, a spus el.

Statele Unite, de departe cel mai mare susținător militar al Ucrainei, discută de mai multe luni aprobarea acestui pachet. La doi ani de la începerea unui război care se împotmolește – și la peste 110 miliarde de dolari deja deblocați de Congres – republicanii, în special, au început să considere factura prea mare.

Conștient că sentimentul de urgență a scăzut la Washington de la începutul războiului din 2022, președintele Biden a cerut Congresului, în octombrie, să combine cererea sa de ajutor pentru Ucraina cu o alta pentru Israel, aliat al SUA aflat în război cu Hamas.

O oportunitate unică

Încă de la începutul conflictului, Kremlinul a mizat pe faptul că ajutorul occidental se va epuiza, iar orice ezitare din partea aliaților Kievului întărește convingerea Rusiei că pariul său va da roade.

La sfârșitul lunii decembrie, Statele Unite au eliberat ultima tranșă de ajutor militar disponibilă pentru Ucraina.

„Aceasta este o ocazie unică de a închide granița noastră deschisă și de a oferi viitoarelor administrații instrumentele eficiente de care au nevoie pentru a pune capăt haosului de la graniță și pentru a ne proteja țara”, a afirmat într-un comunicat senatorul de Oklahoma James Lankford, principalul negociator republican.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a calificat proiectul de lege drept „un pas monumental spre consolidarea securității naționale a Americii în străinătate și de-a lungul frontierelor noastre”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău