Senatul României a adoptat o propunere legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român Mitropoliei Basarabiei din R. Moldova, prin care i se alocă anual două milioane de euro
-
17 Octombrie 2023 09:00
Senatul României a adoptat, luni, 16 octombrie, în plen, o propunere legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român Mitropoliei Basarabiei, din Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, prin care i se alocă anual două milioane de euro, transmite Radio Chișinău.
Propunerea legislativă este inițiată de deputații Marcel Ciolacu, Ciprian Șerban și Alfred Simonis și a întrunit, în Senat, 109 voturi 'pentru' și 2 împotrivă.
'Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, o sumă în lei, echivalentă cu 2 milioane de euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Destinațiile sumei prevăzute se stabilesc de Patriarhia Română și Sinodul Mitropoliei Basarabiei (Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia de Bălți și Episcopia Basarabiei de Sud). Modul de cheltuire a fondurilor alocate, conform destinației, precum și justificarea utilizării acestora se fac cu respectarea dispozițiilor corespunzătoare din legislația care reglementează sprijinul financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase din România', prevede propunerea legislativă.
Sumele alocate de la bugetul de stat sunt destinate acoperirii cheltuielilor necesare, printre altele, restaurării și conservării bunurilor din patrimoniul imobil și mobil; achiziționării de imobile necesare desfășurării activităților liturgice, culturale și mediatice ale unităților de cult; activităților de asistență socială și medicală susținute de unitățile de cult organizate de Mitropolia Basarabiei în spitale, centre de plasament, cămine de bătrâni; organizării unor manifestări cultural-religioase și mediatice; construirii, amenajării și reparării clădirilor având destinația de așezăminte culturale, de asistență socială și medicală, restaurării, reparării, întreținerii și administrării clădirilor aparținând centrelor eparhiale, protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor, inclusiv a clădirilor pentru învățământul teologic.
Potrivit unui amendament adoptat de Senat, o sumă similară, echivalentă cu două milioane de euro, se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru Schitul românesc 'Prodromu', de la Muntele Athos, din Grecia.
Prevederile legii intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.
'Este un proiect de lege în primul rând necesar din punct de vedere istoric și reprezintă un început de reparație de ordin moral, și nu în primul rând financiar. (...) Sub regimul sovietic, Mitropolia Basarabiei, care avea undeva la 1.090 de parohii de biserici parohiale și 30 de mănăstiri, a suferit îngrozitor pentru că majoritatea bisericilor au fost vandalizate, distruse, incendiate sau închise și au fost sute de preoți și personal clerical care au fost supuși actelor de tortură din partea ocupantului sovietic, au fost împușcați sau trimiși în Siberia. Așa încât, acest proiect legislativ, dincolo de sprijinul financiar care este necesar, reprezintă un gest important istoric pe care statul român îl face pentru a sprijini Mitropolia Basarabiei și vă asigur că nu ne vom opri', a afirmat Titus Corlățean.
Corlățean a amintit că Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în 1992, prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, dar abia în 2002 a fost recunoscută, 'după foarte multe obstacole ridicate de diferitele guverne ale Republicii Moldova', și numai după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.