Senatorul român Daniel Fenechiu, în Parlamentul de la Chișinău: „Nici Imperiul Otoman, nici Imperiul Țarist, nici Uniunea Sovietică, nici Rusia nu au putut să răpească spiritul european populației Republicii Moldova”

  • 09 Mai 13:30
Senatorul român Daniel Fenechiu, în Parlamentul de la Chișinău: „Nici Imperiul Otoman, nici Imperiul Țarist, nici Uniunea Sovietică, nici Rusia nu au putut să răpească spiritul european populației Republicii Moldova”

Zeci de mesaje de susținere pentru Rep. Moldova au răsunat astăzi în plenul Parlamentului de la Chișinău, acolo unde astăzi a avut loc reuniunea comună a președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale blocului comunitar. Prezent la eveniment, senatorul român Daniel Fenechiu a subliniat că Rep. Moldova nu și-a pierdut niciodată spiritul european, în pofida presiunilor și terorilor la care a fost supusă în trecut, transmite Radio Chișinău.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că, în ultimii trei ani, fiecare țară membră a Uniunii Europene a demonstrat că sprijină Rep. Moldova în parcursul său european.

„Atunci când am fost loviți de crize peste crize, ne-ați pus umărul. Am devenit mai puternici, mai independenți și mai hotărâți în deciziile noastre privind viitorul nostru(…) Alegerea noastră fermă a fost și va fi să trăim liberi, în democrație, nu sub presiune și în frică(…) Pașii spre integrarea UE sunt dificili, dar necesari. Ne însuflețește gândul că știm că avem alături de noi pe această cale prieteni și parteneri de nădejde”, a spus Igor Grosu.

Kremlinul urmărește astăzi preluarea controlului total al Rep. Moldova, iar decizia cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE a determinat radicalizarea planurilor regimului de la Moscova, a declarat membrul Comisiei parlamentare de securitate, Oazu Nantoi.

„…Deoarece, integrarea Rep. Moldova în UE înseamnă ruperea definitivă de sub influența regimului de la Kremlin(…)Prin urmare, scopul Rusiei este realizarea unei lovituri de stat ambalate în revolta populară. Însă, sunt convins că – coeziunea civică, gândirea critică a cetățeanului liber și responsabil – acestea sunt politicile și instrumentele care vor da peste cap planurile regimului de la Kremlin”, a firmat Oazu Nantoi.

Parlamentul a fost gazda mai multor delegații ale grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv din România. Senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu a atras atenția asupra faptului că în Rep. Moldova există multă determinare și voință politică în drumul său spre UE.

„Eu cred că Rep. Moldova face parte din marea familie europeană. Cred că nici Imperiul Otoman, nici Imperiul Țarist, nici Uniunea Sovietică, nici Rusia…au putut să o ciuntească, au putut să deporteze populația, să aducă teroare, violență, dar nu cred că au putut să răpească poporul moldovean de spiritul european. Vă asigur de faptul că de câte ori Moldova are un succes, în România este bucurie. Moldova este Europa!”, a declarat Daniel Fenechiu.

Amintim că la 21 martie curent, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Documentul exprimă convingerea că doar aderarea la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic. Prin intermediul acestei Declarații, deputații fac apel către întreaga societate la unitate și solidaritate pentru un viitor pașnic și european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău