Senatorii americani propun o lege amplă pentru a răspunde "provocărilor" chineze

  • 09 Aprilie 08:59
Senatorii americani propun o lege amplă pentru a răspunde

Senatorii americani au prezentat joi un proiect de lege vizând să permită Statelor Unite să facă față "provocărilor" ridicate de China, acuzând în special furtul de proprietate intelectuală și prevăzând consolidarea legăturilor dintre Washington și Taipei, notează AFP.

Într-un consens rar în Congres, de obicei profund divizat, șeful democrat al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului și numărul doi din partea republicanilor au prezentat acest text ("Strategic Competition Act"), care urmărește să prezinte un cadru strategic pentru relațiile cu China.

Senatorul democrat Bob Menendez, președintele comisiei, a salutat o "încercare fără precedent de a mobiliza toate instrumentele strategice, economice și diplomatice ale Statelor Unite pentru o strategie în regiunea Indo-Pacificului care va permite țării noastre să facă față cu adevărat provocărilor pe care China le prezintă pentru securitatea noastră națională și economică".

Proiectul de lege descrie sancțiunile ca "un puternic instrument" la dispoziția Statelor Unite și își exprimă îngrijorarea că executivul "nu a implementat pe deplin" măsurile deja aprobate de Congres.

Dacă va fi adoptată, această lege va impune în mod special secretarului de stat să prezinte anual o listă a întreprinderilor de stat chineze care au beneficiat de furt de proprietate intelectuală în detrimentul unei companii sau industrii americane.

Ea va solicita, de asemenea, un raport de evaluare privind violurile, avorturile și alte violențe sexuale comise împotriva uigurilor, în plus față de rapoartele deja cerute în legătură cu încarcerările și tratamentul necorespunzător aplicate acestei minorități musulmane și de limbă turcă.

Organizații pentru drepturile omului acuză Beijingul că au internat din 2017 peste un milion de uiguri în centre de reeducare politică. Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, vorbesc despre "genocid".

Regimul comunist neagă aceste date și susține că sunt "centre de formare profesională" menite să țină uigurii departe de islamism și separatism, după o serie de atentate care le-au fost atribuite.

Beijingul respinge, de asemenea, acuzațiile americane de furt generalizat de proprietate intelectuală.

Pe de altă parte, legea ar reafirma sprijinul acordat de SUA Taiwanului, solicitând Washingtonului să aplice insulei "același protocol" ca pentru orice alt stat. Cu toate acestea, textul va continua să recunoască oficial numai Beijingul.

China consideră Taiwanul una dintre provinciile sale și amenință să folosească forța în cazul proclamării oficiale a independenței sau al unei intervenții externe. Washingtonul este cel mai puternic aliat al insulei, mai scrie AFP.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:2,06 m/s
Wed
11
Thu
13
Fri
10
Sat
8
Sun
9

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6902 0.0859
USD 18.0024 0.0609
RON 4.4018 0.0160
UAH 0.6426 0.0017
RUB 0.2359 0.0003
Arhivă Radio Chișinău