Senator român: Cred că cetățenii R. Moldova au ales UE, pentru că se află în număr mare în Europa. Au descoperit ce înseamnă drepturile și libertățile pe care UE le aduce

  • 07 Iulie 2021 08:52
Senator român: Cred că cetățenii R. Moldova au ales UE, pentru că se află în număr mare în Europa. Au descoperit ce înseamnă drepturile și libertățile pe care UE le aduce

„Cred că cetățenii Republicii Moldova au ales UE, pentru că se află în număr mare în Europa, muncind și trăind acolo. Au descoperit ce înseamnă drepturile și libertățile pe care UE le aduce. Față de celelalte alegeri, aș spune că partenerul din UE care susține R. Moldova și care se va asigura că R. Moldova are un parcurs european corespunzător este România”, a declarat senatorul român Radu-Mihai Mihail, liderul grupului USR din Senatul de la București, într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului www.tvrmoldova.md.

TVR MOLDOVA: Domnule Senator, au mai rămas zile numărate până la scrutinul din 11 iulie. Cum s-a văzut această campanie electorală din afara Republicii Moldova?
 
Radu Mihail: Din păcate, timpul vizibilității și atenției acordate de România – nu am sesizat diferențe prea mari față de celelalte campanii. A fost mult prea puțin prezentă în mass-media românească, a fost prea puțin prezentă în rândul oamenilor din România. Noi am încercat să atragem atenția că este un moment istoric pentru Republica Moldova și sper că vor fi foarte mulți cetățeni care vor vota în secțiile din România, în pofida faptului că nu am avut acea mediatizare necesară a acestui eveniment important.
 
TVR MOLDOVA: Ce vă face să credeți că aceste alegeri sunt atât de importante și cu ce se deosebește acest scrutin de altele care au fost până acum?
 
Radu Mihail: Acum pentru prima oară, Republica Moldova are în față o răscruce foarte bine definită, între a alege o cale europeană, cu parcurs rapid, și a rămâne într-o zonă neclară, undeva la marginea UE și la marginea sferei de influență a Rusiei. Undeva, între două ape. Acum sper că lucrurile se vor putea clarifica și cetățenii vor ieși la vot și vor face acest lucru

TVR MOLDOVA: De 30 de ani, alegătorii Republicii Moldova au de ales între opțiunea estică, adică mai aproape de Rusia și cea vestică, alături de familia europeană. Care credeți că ar fi opțiunea cea mai benefică pentru cetățenii basarabeni?
 
Radu Mihail: Cred că cetățenii Republicii Moldova au ales UE, pentru că se află în număr mare în Europa, muncind și trăind acolo. Au descoperit ce înseamnă drepturile și libertățile pe care UE le aduce. Față de celelalte alegeri, aș spune că partenerul din UE care susține R. Moldova și care se va asigura că R. Moldova are un parcurs european corespunzător este România. România a făcut pași în a arăta cu adevărat că vrea să susțină R. Moldova cu fapte pe acest traseu.
 
TVR MOLDOVA: Domnule senator orice scrutin este o lecție pentru clasa politică, dar și pentru electorat. Ce lecții au de învățat basarabenii din acest scrutin?
 
Radu Mihail: Cred că experiența democratică a R. Moldova s-a îmbogățit foarte mult în urma ultimelor alegeri. S-a dezvoltat foarte mult democrația, cu problemele inerente. Acum sunt la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și chiar am discutat în Comisia Permanentă despre situația din R. Moldova, despre cum vor fi trimiși observatori OSCE. Cred că R. Moldova, după aceste alegeri, poate deveni un exemplu de bună desfășurare a unor alegeri și de implicare a cetățenilor în procesul democratic, pentru țările din fostul bloc sovietic.

TVR MOLDOVA: Care ar trebui să fie agenda Chișinăului începând cu data de 12 iulie, pentru ca toate speranțele electoratului să fie puse în aplicare?
 
Radu Mihail: Nu vrem să dăm sfaturi, dar putem să explicăm din experiența care am avut-o. Din perspectiva mea, sunt două elemente esențiale. Primul și cel mai important este justiția. Noul Guvern și noul Parlament trebuie să se asigure că o justiție independentă devine funcțională cât mai repede. Al doilea pol important este tot ce înseamnă infrastructura, tot ce înseamnă legăturile cu Europa, respectiv cu România, tot ce înseamnă dezvoltarea economică, măsurile de bază care să stimuleze schimburile economice. Acestea sunt lucrurile cu care trebuie început, repet, explicate din experiența României.
 
TVR MOLDOVA: Prezența la urne este un indicator care poate influența rezultatul. De ce ar trebui basarabenii să fie activi și să se prezinte la vot duminică?
 
Radu Mihail: Pentru că au putere, pentru că sentimentul că poți să schimbi ceva în țara în care te-ai născut, să o ajuți să se dezvolte. Acesta este primul lucru. Al doilea lucru este bunăstarea persoanei și a familiei. Tot ce avem pe masă de mâncare și modul în care ne simțim bine în societate depinde de Guvernul pe care îl avem. Dacă nu avem un  cuvânt de spus la vot, nu putem apoi să avem pretenții de la guvernare. De aceea, îndemn pe toată lumea să meargă la vot, oriunde s-ar afla. Cred că sunt condiții ca, de data aceasta, votul să se desfășoare mai bine în afara Republicii Moldova. Sper să avem o participare extraordinară și, din punctul meu de vedere, sper la un rezultat care să ducă Republica Moldova spre Uniunea Europeană.

Sursa: TVR MOLDOVA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău