Senator român: Cetățenii moldoveni care dețin pașaport biometric pot călători fără vize în Comunitatea Europeană și, respectiv, în România, iar schimbări în acest sens nu s-au produs

  • 26 Mai 2021 13:29
Senator român: Cetățenii moldoveni care dețin pașaport biometric pot călători fără vize în Comunitatea Europeană și, respectiv, în România, iar schimbări în acest sens nu s-au produs

Cetățenii Republicii Moldova care au pașapoarte biometrice pot călători fără vize peste Prut. România nu a introdus vize pentru cetățenii Republicii Moldova, a precizat pentru Radio Chișinău, senatorul român Viorel Badea, după ce în presa din Republica Moldova au apărut mai multe știri false referitoare la acest subiect.

Din 2014, când Republica Moldova a obținut liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, cetățenii moldoveni care dețin pașaport biometric pot călători fără vize în Comunitatea Europeană și, respectiv, în România, iar schimbări în acest sens nu s-au produs, a subliniat senatorul român, Viorel Badea, într-o intervenție pentru Radio Chișinău.

Nu s-a schimbat absolut nimic. Din 2014 de când Republica Moldova a semnat acordul pentru liberalizarea regimului de vize nu s-a schimbat absolut nimic. Cetățenii Republicii Moldova care au pașapoarte biometrice pot călători fără vize și pot sta în spațiul Uniunii Europene timp de 90 de zile. Cei care nu au pașapoarte biometrice, conform aceluiași acord, trebuie să prezinte viză. În plus, așa cum era și înainte de pandemie, au nevoie de viză de lungă ședere cetățenii Republicii Moldova care lucrează pe teritoriul UE sau al României, sau studenții, sau alte persoane care desfășoară activități ce necesită viză de lungă ședere. Aceasta este singura viză care se aplică.

Senatorul român reamintește că, din cauza pandemiei de COVID-19, au existat restricții de intrare pe teritoriul României, însă aceste restricții nu s-au referit doar la cetățenii Republicii Moldova, dar la toți cetățenii statelor care nu sunt parte a Uniunii Europene.

În ultima perioadă nu s-a mai permis accesul în România celor cu pașaport biometric din cauza pandemiei, reguli pe care statul român le aplică în urma decizii luate la nivel european și global. Iar aceste decizii nu îi afectează numai pe cetățenii Republicii Moldova, ci pe toți cetățenii care sunt din spații din afara UE. Deci, nu s-a schimbat absolut nimic. Ideea e că pentru a reveni la starea de dinainte trebuie să scăpăm de pandemie, iar pentru a scăpa de pandemie trebuie să respectăm normele sanitare și mai cu seamă, să acceptăm vaccinarea.

Unele instituții media de la Chișinău au relatat zilele acestea, citându-l pe liderul Alianței pentru Unirea Românilor din Moldova (AUR), Vlad Bilețchi, că cetățenii moldoveni ar fi obligați să obțină vize pentru a intra în România, lucru calificat drept un fals mediatic de către politicieni, experți și funcționari publici, atât din România, cât și din R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău