Semne de alarmă și meniuri sănătoase pentru a preveni diabetul zaharat

  • 14 Noiembrie 2016 21:34
Semne de alarmă și meniuri sănătoase pentru a preveni diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o boală care impune un mod diferit de viață, iar primele semne de alarmă sunt senzația de uscăciune și sete excesivă, mâncărime în diferite zone ale corpului, slăbiciuni generale etc. Aceasta au aflat oamenii care au venit, astăzi, la Spitalul Clinic Republican din Chișinău pentru a-și verifica gratuit glicemia în cadrul unei acțiuni organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, transmite IPN.

„Indiferent în ce moment apare diabetul zaharat,  nicăieri în lume nu există un tratament pentru a putea scăpa definitiv de diabet zaharat. Diabetul zaharat este un mod de viață”, a spus Victoria Damașcan, medic rezident în cadrul Secției endocrinologie a Spitalului Clinic Republican.

Oamenii au format cozi pentru a-și verifica gratuit nivelul zahărului în sânge. O parte din ei, fiind deja în etate, au spus că au posibilitatea o singură dată pe an să-și verifice glicemia, cu recomandarea medicului de familie, iar cu prilejul acțiunii organizate de Spitalul Clinic Republican pot face încă o dată investigația.  Aceștia au spus că sunt deja la o vârstă la care mai multe boli se acutizează și ar vrea să știe care sunt riscurile de a face diabet.

După ce medicii au colectat sângele, cu rezultatul respectiv persoanele erau direcționate spre medicii endocrinologi care îi informau despre modul sănătos de viață, simptomele apariției diabetului zaharat. Totodată, persoanele au primit modele de meniuri sănătoase pentru a avea nivelul zahărului sub control.

În Republica Moldova peste 90 de mii de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat. Una din două persoane cu diabet nu este încă diagnosticată. Screening-ul pentru depistarea diabetului de tip doi este important pentru a putea interveni la timp și a preveni apariția unor complicații, cum este pierderea vederii, pierderea funcției renale, afecțiuni cardio-vasculare, amputatii la nivelul picioarelor etc. Până la 70% din cazurile de diabet de tip doi pot fi prevenite sau se poate amâna declanșarea bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Fri
3
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău