Șeful Statului Major al Apărării României, generalul Daniel Petrescu, inclus în “International Hall of Fame” al Universității Naționale de Apărare din SUA

  • 26 Iulie 2023 11:09
Șeful Statului Major al Apărării României, generalul Daniel Petrescu, inclus în “International Hall of Fame” al Universității Naționale de Apărare din SUA

Șeful statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a fost nominalizat la categoria “International Fellows Hall of Fame” a Universității Naționale de Apărare din Statele Unite ale Americii.

Este o realizare profesională, dar și o recunoaștere a calității leadership-ului Armatei României”, a transmis generalul Petrescu, declarându-se “onorat” de această decizie.

Universitatea Națională de Apărare din SUA a luat această decizie motivată de activitatea generalului Daniel Petrescu în calitate de șef al Statului Major al Apărării din cadrul Forțelor Armate Române.

El este al doilea membru al promoției 2011 a Colegiului Național de Război și al doilea român care este inclus în Hall of Fame și este, dar primul șef de stat major român care este inclus în NDU IHOF.

“La doisprezece ani de la absolvire, pot depune mărturie că, pentru dezvoltarea mea profesională militară, National War College ocupă un loc special, iar anul petrecut aici îl consider mult mai mult decât o perioadă educațională. A fost, într-adevăr, una dintre cele mai relevante experiențe din parcursul meu profesional …. Sunt cu adevărat mândru că, în calitate de șef al Apărării, am ocazia istorică de a contribui la dezvoltarea capacităților naționale și la relațiile între militari cu cele mai avansate forțe armate din lume. Și sunt recunoscător Colegiului Național de Război pentru că m-a echipat cu abilitățile necesare pentru a mă ajuta să mă ridic la înălțimea acestei ocazii”, a completat Petrescu.

 

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat, în perioada 17-21 iulie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, prilejuită de participarea la conferința „State Partnership Program 30th Anniversary”, organizată în Washington DC, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul a marcat trei decenii de derulare a State Partnership Program (Programul de Parteneriat Statal), o inițiativă militară americană de cooperare globală, în coordonarea US National Guard Bureau.

La conferința State Partnership 30th Anniversary  au luat parte oficiali americani de rang înalt din ministerul Apărării, Comitetul Întrunit al Statelor MajoreGarda Națională și Agenția de Cooperare din domeniul Securității și Apărării, precum și ambasadori, miniștri ai apărării, șefi ai Apărării și alți participanți din peste 90 de state. Participanții au analizat dinamica relațiilor dintre Garda Națională americană și armatele înscrise în Programul de Parteneriat Statal și au propus noi modalități de relaționare în cadrul acestei inițiative internaționale. Totodată, s-a discutat despre amenințările globale de securitate, extinderea cooperării, reziliență și apărare cibernetică.

În marja reuniunii, generalul Daniel Petrescu a avut întrevederi cu șeful US National Guard Bureau (Garda Națională a SUA), generalul Daniel R. Hokanson, și cu șeful Gărzii Naționale a statului Alabama (Alabama National Guard), generalul-maior Sheryl E. Gordon.

Șeful US National Guard Bureau a evaluat mediul global de securitate în contextul provocărilor actuale și viitoare și a evidențiat importanța parteneriatelor strategice. „În ultimii 30 de ani, cooperarea a însemnat nu doar întărirea interoperabilității și creșterea capacității de reacție a structurilor militare, ci și consolidarea prieteniei și a încrederii reciproce între militari. Am acționat împreună și am învățat unii de la ceilalți. Toate acestea și bunele practici ne-au făcut pe toți mai puternici”, a afirmat generalul Hokanson.

În baza excelentei cooperări dintre Armata României și Alabama National Guard prin State Partnership Program, generalul Daniel Petrescu a fost invitat să susțină în cadrul conferinței perspectivele naționale ale programului de parteneriat în panelul intitulat Future vision: the next thirty years.

Șeful Apărării a prezentat atât viziunea Armatei României pentru State Partnership Program, cât și importanța regiunii Mării Negre în actualul context de securitate din Europa și rolul determinant pe care îl poate avea intensificarea cooperării cu comandamentele regionale în consolidarea posturii de apărare.

Activitățile comune de instruire au contribuit la creșterea propriei capacități defensive. Dorim nu doar să menținem ritmul cooperării, ci să creștem sfera practică a acesteia la nivel tactic și operativ. Obiectivul nostru trebuie să rămână stabilitatea internațională, iar îndeplinirea acestuia necesită coordonarea statelor care împărtășesc aceleași valori. State Partnership Program reprezintă, așadar, un element cheie al cooperării cu SUA. În plan național, programul va rămâne un mijloc de consolidare a pilonului de securitate al României, subsumat parteneriatului strategic. Este important de știut că pentru decadele viitoare Statele Unite vor rămâne interesate de securitatea României și de îmbunătățirea securității în regiunea Mării Negre”, a transmis șeful Apărării.

De asemenea, generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit cu locțiitorul comandantului Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa (U.S. European Command), generalul-locotenent Steven L. Basham. Agenda convorbirilor bilaterale a inclus teme privind situația regională de securitate, planurile de apărare, misiunile și operațiile comune, programul de exerciții ale militarilor români cu structurile armatei americane dislocate pe teritoriul țării noastre.

Programul din Washington a cuprins și o serie de activități organizate la National Defense University (NDU), unde generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit cu președintele instituției, generalul-locotenent Michael T. Plehn, cu alți reprezentanți ai universității, precum și cu studenți români. Evenimentul principal l-a constituit festivitatea de includere a generalului Daniel Petrescu, absolvent al National War College (Colegiul Național de Război) din cadrul NDU, în lista International Fellows Hall of Fame a prestigioasei universități militare americane.

Șeful Apărării s-a deplasat și la sediul ONU din New York, unde  a avut o întrevedere cu  Jean-Pierre Lacroix, subsecretarul general pentru operații în sprijinul păcii, discuțiile fiind axate pe contribuția Armatei României la misiunile de menținere a păcii.

În cadrul convorbirilor, generalul Daniel Petrescu a subliniat faptul că, începând cu 1991, militarii români au sprijinit consolidarea rolului de lider al Națiunilor Unite în domeniul păcii și securității internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău