Șeful spionajului german avertizează că Rusia n-a luat încă decizia finală privind invadarea Ucrainei. Occidentul rămâne în alertă

  • 28 Ianuarie 2022 15:06
Șeful spionajului german avertizează că Rusia n-a luat încă decizia finală privind invadarea Ucrainei. Occidentul rămâne în alertă

Șeful Serviciului de Informații Externe al Germaniei (BND) afirmă că, în pofida declarațiilor conciliante ale Moscovei, Rusia este pregătită să atace Ucraina dar că deocamdată nu a decis dacă să o facă, relatează Reuters.

„Cred că decizia de a ataca nu a fost luată încă”, a afirmat Bruno Kahl, directorul BND, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Reuters, citat de HotNews.ro.

„Criza poate evolua în mii de moduri diferite”, a mai spus acesta, avertizând că, pe lângă scenariul unei invazii, Rusia ar putea încerca să destabilizeze guvernul de la Kiev sau să susțină separatiștii din estul țării

Declarațiile sale vin în contextul în care Rusia a făcut vineri cele mai conciliante declarații de la escaladarea tensiunilor cu Ucraina și NATO în ultimele săptămâni.

„Dacă depinde de Rusia, atunci nu va fi niciun război. Noi nu vrem războaie. Dar, de asemenea, nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate în picioare în mod grosolan, să fie ignorate”, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat posturilor de radio rusești.

Lavrov a mai afirmat că Occidentul ignoră interesele Rusiei, dar există cel puțin „ceva” în răspunsurile scrise prezentate miercuri de Statele Unite și NATO la garanțiile de securitate cerute de Moscova.

Occidentul rămâne în alertă, în pofida declarațiilor conciliante ale Rusiei

Însă Pentagonul a afirmat vineri că desfășurarea de forțe rusești în apropierea graniței Ucrainei a crescut în ultimele 24 de ore, în pofida afirmațiilor aparent conciliante făcute de oficialii ruși și joi.

„Vedem în continuare, inclusiv în ultimele 24 de ore, o acumulare mai mare a unor forțe de luptă credibile desfășurate de ruși în partea de vest a țării și în Belarus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Ambasadorul american John Sullivan a declarat la rândul său vineri, după afirmațiile făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, că rușii spun că au gânduri de pace, dar au pus o armă pe masă.

Într-o conferință de presă online de la Moscova, Sullivan a descris acumularea a zeci de mii de trupe rusești ca fiind „excepțională” și a spus că nu poate fi explicată drept un exercițiu militar obișnuit.

„Este echivalentul unei situații în care noi doi am avea o discuție sau o negociere. Dacă pun o armă pe masă și spun că vin cu gânduri de pace, asta este o amenințare. Asta se întâmplă acum”, le-a spus Sullivan jurnaliștilor.

„Sperăm ca guvernul rus să se țină de cuvânt, că nu plănuiește să invadeze Ucraina și că nu o va face. Dar faptele sugerează că are acum capacitatea de a face acest lucru”, a spus el.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău