Șeful SIS, despre un eventual flux de cetățeni din stânga Nistrului care ar fugi din calea „mobilizării”: Suntem cu ochii pe regiunea transnistreană

  • 27 Septembrie 2022 16:30
Șeful SIS, despre un eventual flux de cetățeni din stânga Nistrului care ar fugi din calea „mobilizării”: Suntem cu ochii pe regiunea transnistreană

În contextul mobilizării anunțate de Federația Rusă, Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău este cu ochii și pe regiunea transnistreană, declară șeful SIS, Alexandru Musteață, potrivit zonadesecuritate.md.

Șeful SIS, Alexandru Musteață a declarat în cadrul unei mese rotunde pe tema consolidării rezilienței R. Moldova, privind elaborarea unei noi Strategii Naționale de Securitate, că pentru instituția pe care o reprezintă „problema transnistreană este unul dintre riscurile la care atragem noi atenția. Noi ca instituție, colectăm și analizăm datele și dăm mai departe datele. În rest, toate sarcinile privind soluționarea problemei transnistrene țin de formatele decise, pe platforma Biroului de Reintegrare.”

Referindu-se la fluxul de cetățeni din partea stângă a Nistrului, în contextul unui eventual ordin al pretinsului lider de la Tiraspol privind mobilizarea oamenilor de acolo de partea Federației Ruse, Musteață a declarat:

„Noi, cei din instituția pe care o conduc, avem metodologia necesară și capacitatea de a obține date, să cunoaștem, deseori, din timp. Cine vine, cine sunt persoanele respective, au anumite atribuții la așa-numitele organe ale securității din cealaltă parte a Nistrului. Și, eventual, dacă sunt persoane care se află în vizor, atunci poliția este instituția abilitată să intervină.”

De asemenea, șeful de la SIS a mai spus că „în ceea ce privește regiunea transnistreană, chiar și acum nu există niciun impediment ca cetățenii să treacă de partea dreaptă a Nistrului, unu. Doi: cei care sunt acolo, Chișinăul îi consideră cetățeni ai Republicii Moldova. Și atunci e greu să pui anumite filtre și să zici că aceste bun și acesta e rău.”

În cadrul aceluiași eveniment, unde s-a pus în discuție elementele ce se vor regăsi în noua strategie de securitate a Republicii Moldova, generalul Ion Coropceanu a punctat două mari vulnerabilități ale țării noastre venite din partea transnistreană

 

„Prima componentă este forțele militare ale Federației Ruse staționate ilegal. Cea de-a doua componentă sunt forțele paramilitare ale pretinsei armate transnistrene. Împreună reprezintă un risc. Din punct de vedere al abordărilor pot să constat că ambele structuri au un singur punct de comandă, dacă le privim ca risc și amenințare în adresa securității Republicii Moldova”, a conchis generalul Coropceanu.

Articolul integral poate fi citi aici.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău