Șeful SIS declară că sunt tentative de destabilizare a situației în Republica Moldova (Revista presei)

  • 08 Noiembrie 2022 09:48
Șeful SIS declară că sunt tentative de destabilizare a situației în Republica Moldova (Revista presei)

Șeful SIS declară că sunt tentative de destabilizare a situației în R. Moldova, titrează NewsMaker. Publicația scrie că analizele efectuate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) constată existența unor indici de tentativă de destabilizare în țară, a declarat șeful instituției Alexandru Musteața, în cadrul emisiunii de la Radio Moldova. Cu toate acestea, el afirmă că nu există temei de a întrerupe protestele care au loc în ultimele săptămâni, întrucât dreptul cetățeanului de a protesta trebuie respectat. Seful SIS a mai remarcat că la începutul protestelor, oamenii protestau pașnic, însă în ultima perioadă, în posesia manifestanților sunt depistate obiecte periculoase. Alexandru Musteața a enumerat și riscurile de securitate pentru Republica Moldova, referindu-se în mod special la problema informațională. În opinia sa, aceasta a luat „turații noi”, iar tot mai multe știri false sunt promovate.

Despre tentativele  rusești de destabilizare a Moldovei dejucate de poliție scrie și DW. Mai mulți securiști transnistreni au încercat să răpească sâmbătă două persoane, inclusiv un polițist moldovean, din zona de securitate. Tentativa a eșuat, ca urmare a intervenției rapide a poliției moldovenești și a pacificatorilor din partea Republicii Moldova. Întreaga scenă a fost filmată. DW remarcă faptul că structurile de forță din regiunea transnistreană recurg periodic la astfel de acțiuni. După ce răpește oameni de pe malul drept al Nistrului, regimul separatist încearcă să obțină ceva în schimbul eliberării lor iar dacă Chișinăul refuză negocierile, cei luați ostatici de separatiști ajung să fie condamnați pentru „spionaj și trădare de patrie” în baza pretinsei „legislații” transnistrene, explică publicația, care adaugă că duminică, 6 noiembrie, provocările cu iz rusesc au continuat în centrul Chișinăului. Partidul „Șor” a adus din nou mii de oameni plătiți în centrul Chișinăului, care au forțat cordoanele de poliție. Zeci de oameni, inclusiv persoane evadate din penitenciar, aflate în căutare, dar și foști pușcăriași, au fost reținuți. Asupra unora dintre cei escortați la comisariatele de poliție au fost depistate răngi metalice, lanțuri de drujbă, materiale pirotehnice interzise și sticle cu alcool. Unii dintre cei reținuți au fost aduși din regiunea transnistreană.

Anticorupție.md scrie despre Cum sunt racolați „provocatorii” partidului Șor. Oamenii legii au prezentat noi interceptări în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă la protestele organizate de partidul Șor. Din discuțiile telefonice reiese că organizatorii protestului racolau, contra sumei de 150 de dolari, persoane cu constituție atletică care urmau să provoace altercații cu polițiștii. Una dintre condițiile puse în fața posibililor provocatori era să rupă cordonul poliției. Totodată, organizatorii insistă ca persoanele respective să nu poarte haine cu glugă, astfel încât să nu fie deconspirați de oamenii legii.

Nicolae Negru se referă în editorialul său din Ziarul Național la noul partid liberal, proeuropean, care și-a anunțat săptămâna trecută intrarea în ringul politic din Republica Moldova.  După autor e uimitor faptul că încă se mai găsesc cetățeni necontaminați de apatie, lehamite, hotărâți să lupte pentru ideile și planurile lor, să se implice în res publica, ceea ce ar însemna că nu e totul pierdut. Faptul că vedem în grupul de inițiativă al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (aceasta e denumirea noului partid) oameni noi, afirmați în alte domenii de activitate decât politica, e un câștig pentru întreaga societate și un avantaj pentru CUB, susține Nicolae Negru.

Potrivti acestuia, ca partid care se dorește „al coeziunii”, concurența firească a CUB-ului cu partidul de guvernământ nu va dăuna, dacă se va menține în albia decenței, a „constructivului”, dacă nu va degenera în „cotonogeală”, în război, fără niciun fel de restricții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău