Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață: „Cele mai mari pericole în Republica Moldova sunt agenții de influență și dezinformarea”

  • 29 Octombrie 2022 09:38
Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață: „Cele mai mari pericole în Republica Moldova sunt agenții de influență și dezinformarea”

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în sistemul energetic din Republica Moldova reprezintă niște acțiuni concertate de Federația Rusă și fac parte din instrumentul energetic, folosit în scopul destabilizării situației interne și mobilizării oamenilor la proteste. Afirmațiile au fost făcute de către șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Mustață, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

„Astăzi în Republica Moldova nu este nevoie de un război convențional. El se duce prin chestiuni neconvenționale, instrumente hibride. Avem instrumentul energetic pe care destul de bine îl simțim în fiecare seară, atunci când luminile se aprind mai târziu sau trebuie să facem economii”, a declarat Musteață, potrivit trm.md.

Potrivit șefului SIS, instrumentul energetic este unul puternic și ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni denotă faptul că ar fi o acțiune coordonată.

Totul a început de la bombardarea infrastructurii energetice din Ucraina, respectiv Republica Moldova a avut un minus de 30% la prima etapă. Ulterior, a fost reducerea livrărilor de gaze, iar autoritățile din stânga Nistrului au redus livrările de curent pe partea dreaptă, susține Alexandru Musteață.

„În aceste circumstanțe când lucrurile se întâmplă unul după altul, vedem indici că instrumentul energetic este foarte bine folosit în anumite scopuri: destabilizarea internă și mobilizarea a cât mai mulți oameni la proteste. (…) Vedem niște pași concertați de a utiliza și amplifica acest instrument energetic în Republica Moldova, astfel încât să se creeze impresia că nu este energie electrică , că nu se face nimic”, a declarat Musteață.

În același timp, șeful SIS a dat asigurări că securitatea Republicii Moldova în acest moment este asigurată. „Cetățenii minimul necesar de energie electrică și gaz pentru a nu avea deconectări în lanț, pentru a nu sta așa ca în anii 90 cu lumânări. Se fac eforturi regionale foarte mari pentru a identifica resurse noi de energie electrică și gaz”, a spus Alexandru Musteață.

Potrivit șefului SIS cele mai mari pericole pentru cetățeni sunt în prezent agenții de influență, care încearcă să destabilizeze situația în țara noastră, fiind ajutați de alte instrumente, cum ar fi cel energetic, și dezinformarea. „Două elemente care sunt foarte bine conectate și se propagă intens. Destabilizarea este un pericol, având în vedere și războiul din regiune, or asta ar perturba foarte mult securitatea țării”, a conchis Alexandru Musteață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău