Șeful programului nuclear iranian face apel la UE să-și intensifice eforturile de salvare a acordului cu Iranul

  • 17 Septembrie 2018 18:50
Șeful programului nuclear iranian face apel la UE să-și intensifice eforturile de salvare a acordului cu Iranul

Vicepreședintele iranian și șef al programului nuclear Ali Akbar Salehi, aflat luni la Viena, a făcut apel la Uniunea Europeană să-și intensifice eforturile pentru a salva acordul internațional nuclear încheiat cu Iranul, relatează agenția DPA.

În luna mai, SUA s-au retras din acordul internațional privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015 între Iran și marile puteri ale lumii, în scopul de a împiedica Teheranul să se doteze cu arma atomică. Washingtonul a trecut la reinstituirea sancțiunilor împotriva Iranului la începutul lui august. Alte sancțiuni, privind sectoarele financiar și petrolier ale Iranului, vor urma la începutul lui noiembrie.

Uniunea Europeană, care este parte a acordului, împreună cu Rusia și China, a început să protejeze companiile europene față de aceste măsuri, dar unele mari companii din domeniul energiei și din cel al transportului aerian au început să se retragă de pe piața iraniană.

Adresându-se statelor membre ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la reuniunea lor anuală, Salehi a recunoscut eforturile UE, dar a adăugat: ''Credem că demersul gradual adoptat până în prezent nu reprezintă un mecanism corespunzător ca răspuns la situația apărută ca urmare a politicii americane nechibzuite. Este timpul acum ca UE să-și țină angajamentele''.

Salehi nu a reluat amenințările ministrului iranian de externe Mohammad Javad Zarif, care a afirmat săptămâna trecută că țara sa ar putea începe să implementeze acordul nuclear în mod parțial sau redus și că aceasta ar putea impulsiona activitatea sa de îmbogățire a uraniului.

Ministrul american al energiei Rick Perry a declarat la reuniunea AIEA că acordul internațional privind programul nuclear iranian este ''un acord imperfect, care nu a reușit să răspundă unei conduite greșite continue'', făcând aluzie la presupusa sponsorizare de către Teheran a terorismului și a spionajului.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău