Șeful Pentagonului a vorbit cu ministrul rus al Apărării. Este deja a doua convorbire între Austin și Belousov în mai puțin de o lună

  • 13 Iulie 11:20
Șeful Pentagonului a vorbit cu ministrul rus al Apărării. Este deja a doua convorbire între Austin și Belousov în mai puțin de o lună

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, au vorbit ieri, 12 iulie, la telefon, deja pentru a doua oară în decurs de mai puțin de o lună, convorbirea fiind anunțată atât de Pentagon, cât și de Moscova, scrie G4media.

Potrivit unui scurt comunicat al Pentagonului, „secretarul Austin a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare în contextul războiului în curs al Rusiei împotriva Ucrainei”. Washingtonul nu dă alte detalii, mai menționează sursa citată.

Potrivit Moscovei, „a fost discutată problema prevenirii amenințărilor la adresa securității și a reducerii riscului unei posibile escaladări”.

Ministerul rus al Apărării precizează, într-un comunicat, că discuția a avut loc la inițiativa părții ruse și menționează că este a doua oară când Andrei Belousov vorbește cu Lloyd Austin de la numirea sa în funcție.

Conversația dintre Austin și Belousov a avut loc după summitul NATO de la Washington din 9-11 iulie, la care aliații și-au declarat sprijinul ferm pentru Ucraina, dar și disponibilitatea de a menține deschise canalele de comunicare cu Moscova pentru a reduce riscurile și a preveni escaladarea, potrivit textului Declarației finale.

Aceasta a fost cea de-a doua conversație între miniștrii apărării din SUA și Rusia, precedenta având loc la 25 iunie. Înainte de aceasta, ultima conversație între șefii departamentelor de apărare din SUA și Rusia avusese loc în martie 2023.

Contactele dintre Moscova și Washington au scăzut semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

La 12 mai, liderul rus Vladimir Putin l-a înlocuit în fruntea Ministerului Apărării pe veteranul Serghei Șoigu, un vechi aliat, cu Andrei Belousov, considerat „mai tehnocrat”, dar Washingtonul apreciase că această schimbare nu va influența cursul războiului de agresiune din Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
27
Tue
23
Wed
23
Arhivă Radio Chișinău