Șeful Operatorului sistemului de transportare a gazelor din Ucraina: R.Moldova ar economisi lunar peste 10 milioane de dolari dacă ar renunța la gazul rusesc

  • 23 Aprilie 2020 18:34
Șeful Operatorului sistemului de transportare a gazelor din Ucraina: R.Moldova ar economisi lunar peste 10 milioane de dolari dacă ar renunța la gazul rusesc

R.Moldova ar trebui să renunțe la gazul rusesc, în condițiile în care prețul gazelor la bursele europene a scăzut până la 70 de dolari pentru o mie de metri cubi, consideră directorul general al Operatorului sistemului de transportare a gazelor din Ucraina, Serghei Makogon.

Potrivit agenției INFOTAG, el a scris pe rețelele de socializare că "prețul la gaz în Europa scade și, în consecință, scade și prețul de achiziție a gazului către Operator".

"Dacă R. Moldova ar importa acum de sine stătător gaz din UE prin Ucraina, prețul la intrarea în R.Moldova ar fi de 108,17 de dolari fără TVA (100 de dolari pentru gaz și 8,17 de dolari pentru livrare până la frontieră prin Ucraina). Economiile ar putea fi de 65 de dolari (38%) la o mie de metri cubi. Într-o lună ar însemna mai mult de 10 milioane de dolari", a calculat Makogon, care a propus și anterior autorităților de la Chișinău să cumpere gaz european, considerând că prețul plătit către "Gazprom" este excesiv.

Atunci conducerea "Moldovagaz" a respins această informație.

"Pe data de 6 aprilie, prețul de achiziție a gazelor naturale prin hub-ul NСG a constituit 87 de dolari pentru o mie de metri cubi. Potrivit datelor Bursei energetice din Ucraina, la intrare în țară prețul de la hub-ul NСG s-a ridicat la 127 de dolari (fără TVA) și 152 de dolari (cu TVA). Cel mai simplu exercițiu aritmetic demonstrează că doar tarifele de transport până la hotarul Ucrainei au majorat prețul de bază cu cel puțin 50%. Mai mult, gazele naturale, procurate prin intermediul hub-urilor, au condiții standard de livrare, fără aplicarea flexibilității și formula indiscutabilă "take-or-pay". Dacă la aceste cifre se vor adăuga și cheltuielile de transport a gazelor naturale prin gazoductele din Ucraina până la hotarul cu Republica Moldova, costul final la intrare în țară ar fi comparabil cu cel de achiziție de la "Gazprom", a comentat anterior „Moldovagaz”.

În același timp, compania a progozat o scădere a prețului de achiziție a gazeor, în trimestrele III și IV.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău