Șeful NATO: „Vom afirma clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre”

  • 29 Iunie 2022 14:17
Șeful NATO: „Vom afirma clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis în a doua zi a summitului de la Madrid că Alianța va afirma clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre, potrivit Digi24.  

După ce a fost menționată pentru prima dată într-o  declarație a unui summit NATO, cel din 2019 organizat în Londra, China  nu a mai fost exclusă din aceste texte Alianței.

Liderii  celor 30 de state membre vor adopta la summitul NATO de la Madrid al  doilea cel mai important act al Alianței după Tratatul de la  Washington: Conceptul strategic al NATO. El definește viziunea de  securitate, amenințările, domeniile de interes și capacitatea NATO de a  se adapta, păstrând sarcina primordială și originară a Alianței –  apărarea colectivă.

Evidențierea amenințărilor la  adresa securității Aliate, pornind de la noua realitate de securitate -  războiul Rusiei împotriva Ucrainei, va face ca Rusia să fie recunoscută  în noul Concept Strategic al NATO drept o amenințare la adresa Alianței.

Totodată, secretarul general al NATO a precizat că China nu este un adversar. „Dar,  desigur, trebuie să ținem cont de consecințele asupra securității  noastre atunci când vedem că China investește masiv în noi capabilități  militare moderne, rachete cu rază lungă de acțiune sau arme nucleare și,  de asemenea, încearcă să controleze infrastructura critică, de exemplu,  5G”, a mai spus Stoltenberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău