Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban: „Dacă Gazpromul închide robinetul pentru R. Moldova, ieșim pe piață sau cumpărăm de la Energocom, care este furnizor de ultimă opțiune”

  • 02 Noiembrie 2022 08:10
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban: „Dacă Gazpromul închide robinetul pentru R. Moldova, ieșim pe piață sau cumpărăm de la Energocom, care este furnizor de ultimă opțiune”

Directorul Companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că dacă Gazpromul închide robinetul de gaz, Republica Moldova are ca soluții achiziționarea de gaz de pe piață sau să cumpere de la Energocom, care este prin hotărâre de Guvern, furnizor de ultimă opțiune pentru serviciul public în cazul situațiilor de urgență.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Am luat în calcul această situație. Respectiv având în vedere că anumite cantități de gaze pe care noi le-am acumulat, având economii în perioada de vară și inclusiv septembrie-octombrie, noi le-am livrat la rezerva de stat, adică rezerva strategică de stat aceste cantități, respectiv având acest scop, în cazul avem limitări la zero. Noi trăim deja în această criză, nu a apărut acum, pur și simplu domeniul electroenegetic acum s-a vorbit mai mult. Dar, criza în sectorul gazelor durează deja un an și respectiv noi analizele și scenariile cu varianta că este stopat, suspendat livrarea totală sau contractul este suspendat sau în general reziliat noi am analizat. În această situație avem o singură soluție să ieșim pe piață sau cumpărăm de la Energocom care este prin hotărâre de Guvern, furnizor de ultimă opțiune pentru serviciul public în cazul situațiilor de urgență,” a menționat directorul Companiei Moldovagaz”, a spus Vadim Ceban

Întrebat dacă la iarnă cetățenii vor avea gaz, Vadim Ceban a spus că crede că cantități de gaze vor fi găsite, doar că costul va fi altul posibil pentru că nu cunoaștem care va fi evoluția prețurilor.

„Se discută acum diferite opțiuni și variante cum se va dezvolta inclusiv ponderea formării acestor prețuri și cotații. Dacă vorbim la costul gazelor, costul păcurii acum în timpul de față este mai competitiv și după ce cunoaștem noi, Termoelectrica de exemplu care consumă circa 300 de milioane de m3 pe an, inclusiv perioada de iarnă. Dacă se va substitui această cantitate de gaze cu păcură, dacă se va reuși la consumatorul nostru de bază Termoelectrica, atunci cred că consumul se va reduce cu circa 30% de gaze naturale și vom avea cantități pentru consumatorii vulnerabili,” a mai adăugat acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău