Șeful misiunii diplomatice a Uniunii Europene la Chișinău a venit cu o reacție după ce Curtea Supremă de Justiție a decis anularea deciziilor Comisiei Pre-Vetting

  • 04 August 2023 12:45
Șeful misiunii diplomatice a Uniunii Europene la Chișinău a venit cu o reacție după ce Curtea Supremă de Justiție a decis anularea deciziilor Comisiei Pre-Vetting

Șeful misiunii diplomatice a Uniunii Europene la Chișinău, Ambasadorul Janis Mazeiks, a venit cu o reacție după ce marți, 1 august, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis anularea deciziilor Comisiei Pre-Vetting care a invalidat 21 de candidați pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), transmite Radio Chișinău.

Cetățenii moldoveni merită o justiție independentă, integră, eficientă, responsabilă și transparentă, iar reforma sistemului judiciar este un element cheie în calea aderării Republicii Moldova la UE, a subliniat oficialul european într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Janis Mazeiks, activitatea Comisiei Independente de Evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor reprezintă un fundament important pentru reforma justiției în Rep. Moldova. S-a reușit deja verificarea persoanelor care au devenit între timp membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și examinarea candidaților care sunt gata să fie numiți în Consiliul Superior al Procurorilor.

Comisia de Evaluare și-a demonstrat profesionalismul și conștiinciozitatea, iar noi apreciem în mod deosebit modul în care s-a desfășurat acest proces”, menționează Ambasadorul UE în Republica Moldova.

Suntem convinși că membrii Comisiei de Evaluare vor analiza în detaliu raționamentele Curții și vor lua în considerare toate constatările, aplicând expertiza și profesionalismul lor în reevaluarea acestor recursuri în conformitate mandatul lor independent, respectând legislația națională, cea europeană și internațională, se spune în mesajul citat.

Amintim că 17 candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor /CSP/ și Consiliul Superior al Magistraturii /CSM/ vor fi reevaluați. Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție /CSJ/ a decis anularea deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și dispunerea reluării procedurilor de evaluare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău