Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: În ultimele două luni, în R. Moldova au fost transferați circa 39 milioane de dolari pentru corupere electorală

  • 24 Octombrie 14:04
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: În ultimele două luni, în R. Moldova au fost transferați circa 39 milioane de dolari pentru corupere electorală

Poliția anunță că a descoperit transferuri de circa 24 de milioane de dolari în această lună, în cadrul unei scheme de corupere masivă a alegătorilor, orchestrată de oligarhul fugar Ilan Șor, pentru a influența rezultatele scrutinului de duminică. Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, detalii cu privire la schema respectivă de finanțare, transmite Radio Chișinău

Viorel Cernăuțeanu a declarat că poliția, în comun cu Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOS), au deconspirat și identificat peste 1 milion 400 de mii de operațiuni financiare prin intermediul băncii rusești „Promsvyazbank”, aflată sub sancțiuni internaționale.

Valoarea tranferurilor se ridică la 39 milioane de dolari, doar în lunile septembrie și octombrie a.c., dintre care 24 milioane în luna curentă. Acești bani au fost tranferați pentru a corupe aproape 140 de mii de utilizatori ai Promsvyazbank, cărora le-au fost deschise conturi bancare începând cu luna aprilie, a subliniat șeful poliției din R.Moldova.

El a precizat că, până acum, aproximativ 520 de persoane au fost amendate cu 37,500 lei fiecare pentru încălcarea legislațieie lectorale.

Pentru a influența rezultatele scrutinului, grupul condus de Ilan Șor, instruia utilizatorii Promsvyazbank pe grupuri de Telegram, a mai spus Viorel Cernăuțeanu.

„Doar pe parcursul lunii octombrie, Poliția a reușit să documenteze și să suspende activitatea la astfel de boturi telegramice, 97 de grupe, unde erau instruite persoanele și pregătite pentru a putea intra în posesia platformei PSB ca să beneficieze de aceste transferuri. Mesajul era de a corupe masiv electoratul și, urmare a acestuia, toți urmau să beneficieze de compensații în funcție de constatările sau urmările sarcinilor trasate de către organizația criminală „Șor” în raport cu aceste acțiuni de corupere a electoratului”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

De asemenea, în seara zilei de ieri, într-un raion din nordul țării au fost identificate persoane implicate în forme tradiționale de corupere simplă prin curieri, care ar fi avut loc pe 20 octombrie, în scopul de „a tatona terenul pentru turul doi de scrutin”, precizează șeful poliției.

Atât oficialități din Uniunea Europeană, precum și din Statele Unite au remarcat un amestec fără precedent al Rusiei în scrutinul de duminică, în încercarea de a deturna parcursul european al Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,24
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău