Șeful IGP, în contextul zilei de 9 mai: „Purtarea panglicii bicolore negru-oranj, precum și afișarea simbolurilor „V” și „Z” sunt interzise, iar persoanele care vor încălca legea vor fi sancționate”

  • 04 Mai 2023 12:57
Șeful IGP, în contextul zilei de 9 mai: „Purtarea panglicii bicolore negru-oranj, precum și afișarea simbolurilor „V” și „Z” sunt interzise, iar persoanele care vor încălca legea vor fi sancționate”

Purtarea panglicii bicolore negru-oranj, precum și afișarea simbolurilor „V” și „Z” sunt interzise, iar persoanele care vor încălca legea vor fi sancționate, a declarat șefului Inspectorului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în contextul în care unele partide au anunțat manifestații pentru data de 9 mai. Șeful IGP a e explicat într-o conferință de presă că prevederile Codului Contravențional au rămas aceleași din 2022 și a îndemnat cetățenii să se conformeze cerințelor legale și să nu cadă pradă provocărilor, transmite Radio Chișinău.

La fel ca anul trecut, persoanele care vor confecționa, comercializa și purta panglica bicoloră negru-oranj și simbolurile „V” și „Z” vor fi amendate. Șefului Inspectorului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a amintit că aceste simboluri au fost interzise ca elemente ale războiului de agresiune rus în Ucraina. El a făcut aceste atenționări în contextul în care PSRM și Partidul Șor au anunțat manifestații la Chișinău pentru data de 9 mai.

Dacă o să deschideți elementar Codul Contravențional, cum este chiar și după Hotărârea Curții Constituționale, nu s-a schimbat nicio sintagmă în această normă. Se interzice păstrarea, confecționarea, comercializarea și portul acestor obiecte, panglici, ea este categoric interzisă. Cu atât mai mult că ea este recunoscută ca o simbolistică a agresiunii militare”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Șeful IGP a făcut referire la declarația Parlamentului Rep. Moldova, de la începutul lunii martie, cu privire la Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și la recomandările Comisei de la Veneția.

„Pornind de la recomandările venite de la Comisa de la Veneția, constatăm clar că Comisia declară că autoritățile Rep. Moldova sunt îndreptățite să argumenteze că afișarea simbolurilor utilizate de forțele armatei ruse în războiul actual produc un pericol real de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Cei care vor încălca legea riscă amenzi usturătoare. Suma acestora poate ajunge până la 30 de mii de lei, a precizat Cernăuțeanu.

„Pentru persoanele fizice – de la 4500 la 9000 lei. Pentru personale cu funcții de răspundere – de la 9 mii la 18 mii de lei. Pentru persoanele juridice – de la 18 mii la 30 mii de lei”, a precizat Viorel Cernăuțeanu.

Anul trecut, Poliția a aplicat amenzi unui număr de peste 220 de cetățeni care au purtat și afișat panglica și simbolurile războiului. Printre cei care s-au ales cu amendă se numără și fostul președinte Igor Dodon.

La mijlocul lunii aprilie, Curtea Constituțională a emis o decizie criticată de unii experți și reprezentanți ai societății civile. Curtea a decis că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională, însă, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău