Șeful FSB acuză într-o intervenție rară că Occidentul incită Republica Moldova să intre în războiul din Ucraina

  • 01 Iunie 14:44
Șeful FSB acuză într-o intervenție rară că Occidentul incită Republica Moldova să intre în războiul din Ucraina

Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, a acuzat joi într-o intervenție rară că Occidentul incită „în mod activ” Republica Moldova să ia parte la războiul din Ucraina, relatează TASS, citat de hotnews.ro.

El a făcut comentariul la o reuniune a membrilor Consiliului șefilor agențiilor de securitate și serviciilor speciale din statele membre ale Comunității Statelor Independente, organizația informală din care fac parte mai multe foste țări sovietice.

„Ucraina a devenit o rampă de lansare pentru războiul împotriva Rusiei și activitățile subversive împotriva Belarusului. Occidentalii atrag în mod activ Republica Moldova să participe la conflictul ucrainean, îndemnând-o să curețe Transnistria cu forța”, a spus el.

Declarația sa vine în contextul în care 47 de șefi de stat și guvern din Europa și lideri ai UE se află joi în Republica Moldova pentru a participa la Bulboaca, o localitate aflată la câțiva zeci de kilometri de granița cu Ucraina, la a doua reuniune a Comunității Politice Europene.

Aceasta este o inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, care vede în ea o oportunitate de a structura dialogul de pe poziții de egalitate între statele UE și cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate țările europene.

Stuctura include câteva țări care doresc să adere la Uniunea Europeană, printre care și Republica Moldova, dar și pe singura care a părăsit vreodată blocul comunitar, Marea Britanie.

Intervenția de joi a lui Aleksandr Bortnikov este una extrem de rară, el având de foarte puține ori comentarii sau chiar apariții în public, spre deosebire de Serghei Narîșkin, omologul său de la Serviciul de Informații Externe al Rusiei.

Republica Moldova vrea să iasă din organizația condusă de Rusia

Comentariul făcut de Bortnikov la reuniunea șefilor agențiilor secrete ale statelor membre ale CSI are loc în contextul în care președintele parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat la jumătatea lunii mai inițierea procedurii de retragere a Republicii Moldova din organizație.

Grosu a declarat pe 15 mai că CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență.

„Noi nu mai putem sta la masa discuțiilor cu un stat agresor”, a subliniat el.

Faptul că Moldova ar putea părăsi CSI a fost anunțat pentru prima dată de Nicu Popescu, ministrul de externe de la Chișinău, în luna ianuarie a acestui an.

„În CSI nu vedem procese care au loc și care ar fi în interesul Republicii Moldova. Au loc unele întâlniri, dar noi nu participăm la ele. Acesta este răspunsul nostru la agresiunea rusă împotriva Ucrainei. La export noi avem probleme încă din anul 2006, iar odată cu trecerea timpului vedem că această organizație devine tot mai puțin relevantă pentru țara noastră”, afirma acesta atunci.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:7,2 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
21
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău