Șeful diplomației UE: Vladimir Putin poate fi arestat imediat în peste 130 de țări

  • 20 Martie 2023 15:46
Șeful diplomației UE: Vladimir Putin poate fi arestat imediat în peste 130 de țări

Președintele rus Vladimir Putin poate fi arestat „imediat” în peste 130 de țări, în urma mandatului de arestare pe numele său emis de Curtea Penală Internațională (CPI) la 17 martie, considerându-l responsabil de crime de război în Ucraina, a declarat luni Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.

Acesta a subliniat că decizia CPI în ceea ce îl privește pe Vladimir Putin „este foarte importantă și schimbă regulile jocului”. Șeful diplomației UE a îndemnat „să ne uităm la consecințele practice ale acestei decizii”, pe care autoritățile ruse o resping pe motivul că Rusia nu este semnatara Statutul de la Roma, care a pus bazele instanței internaționale, scrie Calea Europeană.

„Dacă președintele Putin călătorește într-una dintre cele peste 130 de țări care au semnat acest tratat internațional, el ar trebui să fie arestat imediat. Acesta este un lucru care ar trebui să fie luat foarte mult în considerare, pentru că, ei bine, putem negocia orice dorim, dar această decizie a Curții rămâne valabilă. Este acolo”, a subliniat Josep Borrell.

Duminică, Înaltul Reprezentant a transmis într-o declarație că UE consideră decizia CPI „un început al procesului de responsabilizare și de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crimele și atrocitățile pe care le ordonă, le permit sau le comit în Ucraina”. De asemenea, a exprimat sprijinul UE pentru investigațiile efectuate de procurorul CPI în Ucraina și solicitat „cooperarea deplină a tuturor statelor părți”.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri, 17 martie, un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului pentru drepturile copilului în Rusia, Maria Lvova-Belova , pentru responsabilitatea lor în ceea ce privește presupusele crime de război privind deportarea ilegală și transferul ilegal al copiilor din zonele ocupate de forțele ruse de la declanșarea invaziei în Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău