Șeful diplomației UE, Josep Borrell: Voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a R.Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept

  • 24 Aprilie 2021 11:06
Șeful diplomației UE, Josep Borrell: Voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a R.Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept

Șeful diplomației UE, Înaltul Reprezentant, Josep Borrell, a emis o declarație cu privire la votul parlamentar împotriva Curții Constituționale din R.Moldova.

„În temeiul Constituției Republicii Moldova, Curtea Constituțională este independentă de orice altă autoritate publică și se supune doar Constituției. Prin urmare, Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de deciziile acesteia. Astfel, voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept.UE reamintește că toți actorii politici din Republica Moldova trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. Independența Curții Constituționale este vitală pentru asigurarea statului de drept și a mecanismelor democratice - ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere UE - Republica Moldova”, se arată în declarație. 

Vineri, deputații din partea Partidului Socialiștilor, Partidului Șor și cei din grupul Pentru Moldova au acordat vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale, au anulat numirea, în urmă cu doi ani, a judecătorului Curții Constituționale Domnica Manole și au adoptat o decizie de nerecunoaștere a avizului Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău