Șeful diplomației UE: „Europa este în pericol. Amenințarea Rusiei este cel mai recent exemplu”

  • 25 Ianuarie 2022 16:20
Șeful diplomației UE: „Europa este în pericol. Amenințarea Rusiei este cel mai recent exemplu”

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, spune că tensiunile produse de Rusia după desfășurarea masivă de trupe și armament la granița Ucrainei reprezintă un exemplu al faptului că „Europa este în pericol”, transmit DIGI24.ro.

„Ne confruntăm cu provocări. Europa este în pericol. Înainte, când se spunea așa ceva, unii râdeau, însă acum râd mai puțin”, a spus Borrell în intervenția sa din Parlamentul European în cadrul unei dezbateri privind „Busola strategică”, propunerea prin care țările UE caută să obțină o mai mare autonomie în domeniul apărării, notează sursa citată.

„Când a fost elaborată «Busola strategică» nu eram conștienți de numărul mare de provocări cu care ne confruntăm astăzi, pentru că la frontierele estice ale Europei nu se întâmplase nimic și situația din Sahel (regiune din Africa - n.red.) era mult mai bună decât acum”, a continuat el.

În opinia înaltului reprezentant al UE pentru politică externă, „problema dintre Ucraina și Rusia este cel mai recent exemplu” al acestor amenințări, printre care a mai menționat și situația politică din Balcanii de Vest, din Orientul Mijlociu sau din regiunea Indo-Pacific, precum și spațiul cibernetic.

Țările UE dezbat din noiembrie 2021 documentul propus de Borrell, iar șeful diplomației europene s-a declarat încrezător că miniștrii apărării și de externe din blocul european vor încheia discuțiile pentru ca șefii de stat și de guvern să poată lua o decizie în martie.

În acest sens, Borrell a recunoscut că „încă mai trebuie puse la punct detaliile” privind elementul central al propunerii, mai precis crearea unei forțe de 5.000 de militari care să se poată desfășura rapid în caz de viitoare crize.

„Rămân multe de făcut în ceea ce privește definirea scenariilor, structurilor de comandă și control, costuri comune, planificare anticipată și un proces de luare a deciziilor mai flexibil”, a explicat oficialul european. „Este însă clar că este nevoie să ne sporim capacitatea de reacție rapidă și hotărâtă, iar evenimentele recente o demonstrează cu prisos”, a adăugat el.

Șeful diplomației europene urmează să susțină marți seară un discurs în cadrul evenimentului „Europa în pericol: Ce urmează pentru securitatea și apărarea UE?”, co-organizat de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), pe care Borrell îl conduce, și de Institutul de Studii pentru Securitate al UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău