Șeful diplomației SUA, la 30 de ani de independență a R.Moldova: Cele două țări ale noastre au avut succes împreună în ultimele trei decenii și așteptăm cu nerăbdare o cooperare din ce în ce mai strânsă

  • 27 August 2021 10:26
Șeful diplomației SUA, la 30 de ani de independență a R.Moldova: Cele două țări ale noastre au avut succes împreună în ultimele trei decenii și așteptăm cu nerăbdare o cooperare din ce în ce mai strânsă

Statele Unite vor continua să sprijine o Moldovă democratică și suverană, a declarat vineri secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat în care SUA felicită Republica Moldova cu ocazia aniversării a 30 de ani de la declararea Independenței, transmite caleaeuropeana.ro.

“În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul Moldovei cu ocazia Zilei Independenței. În timp ce Moldova sărbătorește 30 de ani de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică și un nou guvern intră în funcție cu un mandat de reformă instituțională, lăudăm poporul moldovean pentru eforturile sale continue de a-și făuri un viitor mai prosper și mai sigur”, a afirmat Blinken, potrivit sursei citate

Potrivit acestuia, Statele Unite sunt mândre să continue să sprijine o Moldovă democratică și suverană.

“Împreună, împărtășim un angajament de nezdruncinat de a consolida instituțiile democratice, de a avansa reforma judiciară, de a promova respectul pentru drepturile omului și libertățile fundamentale și de a stimula creșterea economică. Cele două țări ale noastre au avut succes împreună în ultimele trei decenii și așteptăm cu nerăbdare o cooperare din ce în ce mai strânsă”, a continuat el.

“Suntem recunoscători pentru parteneriatul nostru și transmitem cele mai bune urări poporului moldovean pentru o celebrare festivă a Zilei Independenței”, a conchis Antony Blinken.

Republica Moldova și-a proclamat independența la 27 august 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice. Este una dintre cele nouă foste republici sovietice care s-au desprins de Moscova după lovitura de stat eșuată din 21 august 1991, când conservatorii comuniști au încercat să îl înlăture de la putere pe președintele Mihail Gorbaciov.

În centrul Chișinăului a fost convocată Marea Adunare Națională, iar parlamentul, reunit în ședință extraordinară, a adoptat Declarația de Independență, drapelul tricolor si imnul de stat „Deșteaptă-te române” (pe care îl adoptase și România), cu majoritate absolută de voturi.

“Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se spunea în Declarația de Independență, care a fost adoptată în unanimitate de către cei 278 de deputați prezenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău