Șeful diplomației luxemburgheze evocă soluția unei ''răsturnări'' de la putere a lui Putin de către ruși

  • 02 Martie 2022 19:00
Șeful diplomației luxemburgheze evocă soluția unei ''răsturnări'' de la putere a lui Putin de către ruși

Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a declarat miercuri, sub imperiul emoției față de suferințele ucrainenilor, că o soluție la oprirea războiului din Ucraina ar putea fi o "răsturnare" de la putere a președintelui rus Vladimir Putin de către propriul popor, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Intervievat la postul de radio public 100,7, ministrul a spus că regretă lipsa de informații a cetățenilor ruși asupra acestui război prin media oficiale din țara lor.

"Dacă poporul rus ar vedea ceea ce face Putin în Ucraina, în ce măsură ucrainenii se tem și câte vieți umane ar putea avea pe conștiință (președintele rus), atunci l-ar răsturna de la Kremlin", a spus Asselborn.

"Poate că asta este tot ceea ce ne-am putea dori, și anume ca Putin să fie realmente eliminat fizic (printr-o revoltă - n.r.) pentru a opri toate acestea", a adăugat el.

Contactat de AFP, Jean Asselborn a explicat că "a pronunțat aceste cuvinte sub impulsul emoției", după ce a fost informat de către diplomați occidentali aflați la fața locului că armata rusă atacă civili în Ucraina, contrar a ceea ce afirmă Kremlinul.

Șeful diplomației Marelui Ducat, stat fondator al UE, s-a declarat pesimist asupra șanselor de rezolvare a conflictului pe cale diplomatică, prin negocieri.

"Nu trebuie să le spunem oamenilor că, din punct de vedere diplomatic, se va reuși o cotitură cu un Putin ca președinte", a declarat el.

Miercuri, în a șaptea zi a invaziei ruse în Ucraina lansată de Vladimir Putin, trupe aeropurtate ruse au debarcat la Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării, țintă a noi bombardamente. Capitala Kiev se pregătea la rândul său să facă față unui asalt al forțelor ruse.

Lovituri asupra Kievului și Harkovului, care au făcut deja zeci de morți, au stârnit o emoție puternică în lume, unde manifestațiile împotriva războiului și gesturile de solidaritate cu Ucraina s-au înmulțit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău